2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Agancsfésűt temettek az utolsó aquincumi mellé

2009. december 14. 17:09 Régészet Budapesten

2009 nyarán és őszén az Aquincumi Múzeum régészeti feltárásokat végzett az egykori Óbudai Gázgyár területén, ahol a Graphisoft Egyetem előkészítő munkái során régi közműveket váltottak ki.

Bár a területen a Gázgyár építésekor, az 1910-es években nagyon sok régészeti emlék megsemmisült, a mostani ásatások így is nagyon fontos információval szolgáltak római város történetével kapcsolatban. 2009-ben összesen 31 római kori temetkezést, egy út részletét és számos más objektumot sikerült feltárnunk. Az egyik, tudományos szempontból legfontosabb lelet, egy íves hátú, agancsból készült fésű egy modern gázcső által szinte teljesen elpusztított csontvázas sír lábánál került elő.

A három darabból összeállított, apró vasszögekkel összefogott, geometrikus díszítéssel ellátott fésű jelentőségét az adja, hogy az ilyen tárgyak elsősorban a Dunától keletre élő népek körében voltak elterjedtek, és ezek csak és római uralom utolsó évtizedeiben jelentek meg, barbár hatásra a pannoniai divatban.

Pannoniát és a dunai határvonalat az i.sz. 4. század végén súlyos támadások érték, amelyre a római kormányzat, többek között barbár szövetségesek a birodalmon belüli letelepítésével igyekezett választ adni. A betelepített szövetségesek katonai szolgálattal tartoztak a császárnak. Ezek a lépések azonban csak időszakosan oldották meg a biztonsági problémákat. A fokozódó katonai nyomás miatt végül 430 körül Nyugat-Római kormányzat, szerződés keretében kiürítette és átadta a hunoknak az egykori Pannonia keleti felén található Valeria tartományt, fővárosával Aquincummal együtt.

Aquincum utolsó évtizedeinek története ma még nagyon homályos. Legtovább a mai Árpád-híd lábánál fekvő késő római erőd működhetett, azonban az innen északra fekvő polgárváros legkésőbbi időszakáról ma még alig tudunk valamit. Ennek oka többek között az, hogy a város legkésőbbi rétegei voltak legjobban kitéve az idő pusztításának, valamint az, hogy a legkésőbbi temetkezések keresztény hatásra legtöbbször melléklet nélküliek, így nehezen keltezhetőek.

Ezért is igen jelentős a most előkerült agancsfésű, amely biztosan jelzi, hogy az i.sz. 4. század végén - az 5. század elején még laktak Aquincum polgárvárosban.

Még több kép a BTM oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár