2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fáraó a Király utcában

2009. december 3. 19:32

Tutanhamon a történelem egyik legrejtélyesebb alakja: közel három és fél évezreden át ismeretlenül, elrejtve nyugodott, míg Howard Carter rábukkant sírjára. A régész az egyedülálló leletet 1922 novemberében pillantotta meg, és a látvány, ami a felfedezéskor a szeme elé tárult, mindenért kárpótolta. A látogatók mindezt a VAM Design Center legújabb kiállításán is átélhetik, amelyre most játékunkban jegyet is nyerhetnek!

A tárlat, amely neves egyiptológusok ellenőrzésével készített hiteles múzeumi másolatokat (replikákat) vonultat fel, a felfedezők bőrébe bujtatja az érdeklődőket, akik abban a formában láthatják a tárgyakat, ahogyan Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél pillanthatta meg 1922. november 4-én a fantasztikus leletegyüttest.

A bemutató ötlete egy évtizede született Németországban. Anyagát végül 2008. márciusában mutatták be Zürichben, ott nézte meg Hegedűs László, a budapesti kiállítást szervező Multimédia Kft. producere, s mivel a szervezők naptára 2012-ig betelt, a magyar szakember javaslatára készült el a második utazótárlat anyaga, amelyet több mint egyéves tárgyalások eredményeként sikerült elhoznia a magyar fővárosba.

A 2500 négyzetméteres kiállításon egymás után nyílnak meg a sírkamrák, pontosan azt a látványt nyújtva, amely a felfedezők szeme elé tárult annak idején. Ám mielőtt a látogatók a sírkamrába lépnének, egy rövidke, és romantizáló oktatófilm segítségével megismerik Howard Carter életét és Tutanhamon történetét. A tárlat második része teljes pompájában mutatja be a legfontosabb leleteket.

Kincsekkel teli dobozok és ládák láthatók, megtekinthető a sír mélyén álló kvarcit szarkofág másolata, a kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított szentélyek replikái. Eredeti fényükben tündökölnek a szentélyszekrényekben elrejtett aranyozott istenségfigurák. A tárlat felvonultatja Tutanhamon ékszereit, harci szekerét, s híres aranymaszkjának tökéletes másolatát is. Még több részlet a kiállításról


Játsszon és nyerjen jegyeket a tárlatra!

Hányadik dinasztiához tartozott Tutanhamon fáraó?

1. 18.
2. 22.
3. 2.

A megfejtést a
[email protected] címre várjuk, a levél tárgya Tutanhamon legyen.
Egy olvasó csak egy választ küldhet be.

A játék egyfordulós, ideje: 2009. december 3. – december 10.
A sorsolásra 2009. december 11-én kerül sor. A játékban az Origo Zrt munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket e-mailben értesítjük.


A játék nyertesei:

Markovits Kálmán, Pápa
Vígh Szabolcs, Budapest
Vargáné Matusek Éva, Veszprém
Holl Dóra, Esztergom-Kertváros

Tutanhamon Kincse kiállítás, 2010 április 25-ig - www.tut-kiallitas.hu
Vam Design Center (Bp., VI. Király u 26., 666-3152)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i> <br /><i>Gebauer Hanga [origo]</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár