2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvános lett a kommunista hírszerzők névjegyzéke Csehországban

2009. november 10. 07:38 MTI

Hozzáférhetővé vált az interneten az egykori csehországi kommunista hírszerzők névjegyzéke.

Kelet-Európában ez az első eset, hogy a volt kommunista rendszer külföldi hírszerzőinek nevét is nyilvánosságra hozták. Eddig csak a hazai ügynökök, illetve informátorok listáit közölték az egyes országok. A jegyzéket a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete, valamint a Biztonsági Szolgálatok Levéltára készítette el a volt Állambiztonsági Hivatal (STB) I. osztályának korabeli jegyzékei alapján.

"A névjegyzék már megtalálható a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete honlapján" - közölte újságírókkal Pavel Zácek, az intézet igazgatója prágai sajtóértekezletén. "Az érdeklődők fokozatosan megtekinthetik az egykori hírszerzők fényképeit, illetve elolvashatják korabeli személyi adatlapjukat" - fejtette ki az igazgató-történész. Megjegyezte: a névsorban megtalálhatók azok a hírszerzők is, akik az 1989. november 17-i prágai rendszerellenes diáktüntetés idején külföldön tevékenykedtek.

A csehszlovák Állambiztonsági Hivatal első osztályának feladata a külföldi információk beszerzése és kiértékelése volt. A megcélzott objektumokat elsősorban a nyugati világban működő politikai pártok, állami hivatalok, katonai és tudományos intézetek, cégek, különféle emigrációs központok, szervezetek vagy egyházak képezték.

Az STB ezen archívumát korábban a mai civil titkosszolgálat (UZSI) kezelte, amely 2008-ban adta át az iratokat a Zácek vezette intézetnek. Az archívum mintegy 13 500 kötete a megszerzett értesüléseket, illetve Prága és a külföldi felderítők, hírszerzők közti kommunikációt tartalmazza. További több mint 7000 kötetet tesz ki titkos együttműködők jegyzéke, a különféle adatbázisok és személyi lapok. Ezeket a külföldi állampolgárokat is érintő levéltári anyagokat nem hozták nyilvánosságra; ezt a hatályos törvények nem teszik lehetővé.

A civil titkosszolgálat korábban már nyilvánosságra hozott számos levéltári dokumentumot, amely az 1968-as prágai tavasszal, a bársonyos forradalommal, illetve a csehszlovák emigránsok elleni akciókkal és tevékenységgel függ össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár