2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magánfotókkal bővülnek a győri emlékképek

2009. október 13. 08:43 MTI

A 150 éves győri Xántus János Múzeum fotókiállításon szándékozik bemutatni a város múltját, régi épületeit, a győri utcákat, s a városkép változásait. Ehhez kapcsolódva múltidéző beszélgetésre invitálják a helytörténet iránt érdeklődőket, s fotókat is várnak a lakosságtól - mondta el Csécs Teréz, a közgyűjtemény igazgatóhelyettese.

A pénteki emlékező délutánon szeretnének szót váltani a résztvevőkkel a város ma már eltűnt, a második világháború során lebombázott, illetve a későbbi évtizedekben lebontott részeinek sorsáról - mondta a szakember, hozzátéve: reményei szerint a Győrrel kapcsolatos élmények sorát, a "személyes történelmet" is előhívja majd a találkozó.

Pénteken reggeltől délután 4 óráig várja a közgyűjtemény azokat a polgárokat, akik a város múltját - az épületeket, az utcákat, az egykori lakókat - bemutató képanyaggal rendelkeznek, és az 1990-ig készített fényképeiket a helytörténeti adattár számára kölcsönadják. Ezekről a múzeum digitális másolatot készít.

A felvételek becses családi emlékek is lehetnek, ezért a behozott fotókat, filmeket, negatívokat a múzeumi számítógépes adatbázis segítségével lehetőleg azonnal lemásolják, nyilvántartásba veszik és a hozzájuk tartozó legfontosabb információkat rögzítik, majd a helyszínen visszaszolgáltatják tulajdonosának - mondta a lebonyolításról az igazgatóhelyettes.

Csécs Teréz tájékoztatása szerint a múzeum helytörténeti gyűjteménye neves győri fotográfusok, köztük a Glück és a Dobos cég képei mellett sok amatőr fotót is őriz Győrről, amelyek ma már a város múltjának, fejlődésének kiemelkedő dokumentumai. A képek mellett azonban fontosak a felvételek készítésének körülményei is. Ezekről is szót akarnak váltani az "emlékezős-beszélgetős" délután résztvevőivel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár