2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rajzpályázatot hirdettek a régészek

2009. október 1. 16:17 MTI

A legfiatalabbak régészet iránti érdeklődését szeretné felkelteni és szemléletüket megismerni a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) annak a rajzpályázatnak a segítségével, amelyre két korosztályban, két témában várják az általános iskolások műveit.

Az 1-4. osztályosoktól Én, a régész - ha nagy leszek, régész leszek címmel várják a rajzokat, amelyeken keresztül a gyerekek megmutathatják, ők hogyan képzelik el a régészek munkáját. Az 5-8. évfolyamosok Történelmi pillanatkép - Egyszer volt, hol nem volt című kategóriában készíthetik el alkotásaikat.

Feladatuk, hogy kiválasszanak egy adott történelmi korszakot az őskortól a törökkor végéig, majd "nyomozzanak", hogyan éltek, milyen eszközöket használtak az egykori népek a Kárpát-medencében. A végeredmény lehet egy pillanatkép az adott történeti kor mindennapjaiból vagy egy jellegzetes tárgy bemutatása, amiről felismerhető a korszak.

Az A/3 vagy A/4-es méretű pályaműveket október 22-ig kell eljuttatni postai úton, vagy személyesen a KÖSZ címére (1036 Budapest, Dugovics Titusz tér 13-17.). Az alkotások elbírálásában részt vesz Szekeres Nóra televíziós műsorvezető, Szűcs Édua grafikus-karikaturista, valamint Belényesy Károly, a KÖSZ régészeti igazgatója. Mindkét korcsoportban értékes nyeremények várják a legjobbnak ítélt rajzok készítőit. A jutalmakat, melyekről részletesebben a www.kosz.gov.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők, november 6-án ünnepélyes díjkiosztó keretein belül adják át a díjazottaknak.

A KÖSZ részéről a rajzpályázat nem az első kezdeményezés, amellyel a társadalom különböző rétegeit megszólítja, hiszen a jövő szakemberellátottsága miatt kiemelten fontosnak tartja többek között a fiatalok megszólítását. Egyebek mellett éppen ezért szervez immáron egy éve a legtöbb leletet feltáró régészeti munkák során iskolásoknak szóló nyílt ásatásokat is. A szakszolgálat jelen van kulturális rendezvényeken, mint például a Sziget Fesztivál vagy a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál. Ilyen alkalmak során bevezetik a látogatókat a régészet világába, és növelhetik az örökségvédelem és a történelmi értékeink iránti nyitottságot is.

A 2007-ben létrejött, elsősorban a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti munkákkal és a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szakfeladatok ellátásával foglalkozó szervezet országos hatáskörrel rendelkezik: a budapesti országos központon kívül Szegeden, Pécsen, Szombathelyen található bázisa, a nyíregyházi regionális központ kiépítése folyamatban van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár