2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Listákkal járja a Louvre termeit Umberto Eco

2009. szeptember 30. 20:55 MTI

Umberto Ecót kérte fel vendégkurátorának a Louvre; a világhírű olasz író különös témát választott a párizsi múzeum novemberi tematikus eseménysorozata számára: a listákat.

A többek között A rózsa neve című középkori "detektívregény" szerzőjeként ismert olasz író szabad kezet kapott a világ egyik legnagyobb múzeumától, így saját belátása szerint állhatott elő felolvasások, konferenciák, koncertek vagy tárlatvezetések ötletével. Az irodalmárként, filozófusként és nyelvészként egyaránt tevékeny Eco hű maradt önmagához, és különös témát választott: a listákat.

A Louvre így többek között konferenciát szervez idősebb Pieter Brueghel művészetéről, mert a 16. századi flamand festő parasztokat ábrázoló képei tulajdonképpen "vizuális listákként" is szemlélhetők, míg egy művészeti performansz során olyan szerzők műveiben felbukkanó listákkal találkozhat a közönség, mit Homérosz, James Joyce, Victor Hugo vagy maga Eco. A regényeiben gyakran történelmi jeleneteket, összeesküvéseket és filozófiai eszmefuttatásokat vegyítő író különös vonzalmat érez a listák iránt, és sokszor műveiben is elhelyez ilyeneket. A rózsa nevének egyik szereplője ki is mondja: "nincs szebb, mint egy lista".

"Gyakran teszik fel nekem a világ legostobább kérdését, amely sajnos a legtöbb újságírót elbűvöli: melyik könyvet vinném magammal egy lakatlan szigetre? Ilyenkor azt mondom, a telefonkönyvet, mert ennyi nevet olvasva csodálatos történetek jutnának eszembe"
- mondta szerdán újságíróknak nyilatkozva Umberto Eco.

A Louvre korábban olyan neves művészeket nyert meg vendégkurátornak, mint Pierre Boulez francia karmester-zeneszerző, Anselm Kiefer német képzőművész vagy Toni Morrison amerikai író. Umberto Eco sorozatát Vertige de la Liste címmel november 2. és december 13. között rendezi meg a párizsi múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár