2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európai kultúrősz: gladiátorviadaltól Renoirig

2009. szeptember 6. 15:09 MTI

Nagyszabású gladiátorviadaltól párizsi Renoir-kiállításig terjedő, sokszínű kulturális kínálattal készülnek a nyugat-európai fővárosok a most kezdődő őszi szezonra.

Párizs Boulogne-Billancourt városrészének élete szeptember 29. és január 31. között Brigitte Bardot jegyében telik majd: a helyi Musée des Années 30 tárlata a sokarcú francia filmdívát és énekesnőt többek között eddig közzé nem tett, Andy Warhol által készített fotók és portrék segítségével mutatja be.

Ugyancsak a francia fővárosban, a Grand Palais-ban lesz látogatható az a tárlat, amely a nagy impresszionista festő, Pierre-August Renoir művészetét új oldalról, "félreismert művein" keresztül világítja meg. A szeptember 23-tól január 4-ig nyitva tartó kiállítás a francia mester késői műveiből, egyebek közt rajzaiból és szobraiból válogat.

Az őszi francia operaidény is kezdetét veszi; Nicolas Joel, a Párizsi Nemzeti Operaház új igazgatója Charles Gounod Mireille című művével debütál szeptember 14-én a Palais Garnier-ben. A nemzeti opera másik épületében, az Opéra Bastille-ban három nappal később indul a szezon Christoph Marthaler Wozzeck-rendezésének újrajátszásával.

"Üdvözlégy Caesar, a halálba indulók köszöntenek!" - hangzik majd fel a Greenwich-ben található O2 Arénában szeptember 17-én a Ben Hur Live elnevezésű gladiátor-show világpremierjén. A 2500 négyzetméteres, 360 fokból látható színpadon több mint 40 ló, harci szekerek, mutatványosok és összesen 800 tonnányi díszlet segíti élőbbé tenni a múltba tett utazást. A show december 5-én és 6-án Bécsben is látható lesz.

Londonban maradva a British Museum Montezumáról, az aztékok legendák övezte utolsó uralkodójáról szóló, szeptember 12-től január 24-ig látogatható kiállítást rendez. Szeptember 12-én a BBC klasszikus zenei fesztiváljának egyik záróeseményén, a Royal Albert Hallban élvezhetik Haydn és Purcell zenéjét.

Dél-Európa felé fordulva érdekesnek ígérkezik a dizájn, az építészet és a kreativitás körül forgó lisszaboni ExperimentaDesign 09. A szeptember 9. és november 9. között zajló nemzetközi biennále programján kiállítások, konferenciák és viták szerepelnek; 23 ország 250 művésze vesz részt.

Észak-Európa sem marad adós programokkal az európai kultúrőszön. Oslóban szeptember 4. és 13. között operafesztivál zajlik, és már megkezdődött a szeptember 20-ig tartó kortárs színházi fesztivál is. Koppenhágában augusztus 29. és január 3. között a 18. századi dán festő, Nicolai Abildgaard képei csodálhatók meg a Statens Museum for Kunst-ban, a modern művészet kedvelői pedig többek közt a kortárs amerikai Elliott Hundley műveit tekinthetik meg a Louisiana Modern Művészeti Múzeumban szeptember 5. és január 10. között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár