2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin védelmében pereskedik unokája

2009. szeptember 3. 10:32

Előzetes meghallgatást tartott hétfőn egy orosz bíróság, ahol a diktátor egykori tevékenysége volt a téma. Sztálin unokája ugyanis beperelte az egyik napilapot, amely azt állította, hogy a vezető személyesen írta alá a Politbüro által hozott halálos ítéleteket. Az ügy egyben az orosz belpolitika ellentmondásosságára, és a múlt változó megítélésére is rávilágít.

A jogvédők szerint az ügy csak egy újabb lépcsőfok abban a folyamatban, amelynek során a milliók haláláért felelős, kegyetlen vezetőből egy jóságos atyuskát varázsolnának.

A perben Sztálin unokája, Jevgenyij Dzsugasvili 9,5 millió rubelt követel a Novaja Gazeta című újságtól, és további félmilliót annak a tavaly áprilisban megjelent cikk szerzőjétől, amely azt állította, hogy a diktátor személyesen írta alá a halálos ítéleteket. Emellett sértőnek tartják azt is, miszerint Sztálin titkosrendőrségével embereket öletett volna meg. A férfi ügyvédje, Leonyid Zsura szerint a publikáció, amelyet egyébként titkosítás alól feloldott dokumentumok alapján írtak, lerombolja Sztálin tekintélyét.

Szerinte a vezető halála után fél évszázaddal már nem tudja megvédeni magát a hasonló vádakkal szemben, így ezért kellett megszólalniuk az ügyben. Elmondása szerint végső céljuk Sztálin rehabilitálása, aki „uralma alatt népszerű volt, és amikor virágoztak a művészetek”.

Sztálin mítosza egyébként ma is vitatott az országban: egyesek kegyetlen zsarnokot látnak benne, míg mások egy hivatalnokai által megtévesztett, jószándékú atyuskát. A közéletben ennek ellenére manapság egyáltalán nem beszélnek sem a Gulágról, sem pedig az éhínségekben meghalt milliókról. Ez derült ki a múlt héten is, amikor egy metrófelirat miatt izzottak fel a kedélyek, és ezt tükrözte egy tavalyi tanári kézikönyv is, amely Sztálint egy sikeres vállalatigazgatóhoz hasonlította.

Az említett cikk szerzője, Anatolij Jablokov szerint a folyamat igencsak aggasztó, és szerinte a hasonló lépések mögött Putyin köre áll, akik legszívesebben kitörölnék a történelemből Gorbacsov és Jelcin korát, akik nyíltan beszéltek a legsötétebb bűntettekről. Nyikita Petrov, a Memorial egyik történésze szerint riasztó, hogy a "futballhuligánok történelemszemlélete" vált uralkodóvá az országban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár