2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakerült New Yorkba a Világkereskedelmi Központ utolsó acélgerendája

2009. augusztus 25. 08:49 MTI

Visszakerült a terroristák által lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) helyszínére az ikertornyok utolsó megmaradt acélgerendája, amely a szeptember 11-i emlékmű és múzeum része lesz.

Ez az 58 tonnás, 11 méteres oszlop volt az utolsó gerenda, amelyet a WTC romjaiból eltávolítottak; a hatalmas acélrudat egy daru emelte a helyére hétfőn kora hajnalban. A gerendát a 2001. évi terrormerénylet után, 2002 májusában vágták ki a déli torony alapjából, és azóta gondosan őrizték a Kennedy Nemzetközi Repülőtér egy hangárjában.

Az amerikai zászlókkal körbevett, fehér védőburkolattal fedett, függőlegesen elhelyezett rúdra - amely az Utolsó oszlop nevet viseli - tűzoltó- és rendőrjelvényeket helyeztek. Az oszlop a köré építendő múzeum központi eleme lesz; a kikötői hatóság és a város odaveszett rendőreinek, valamint a tűzoltóknak az emlékére a PAPD 37, NYPD 23 és FDNY 343 kódokat festették rá. A számok arra utalnak, hogy az adott hatóságnak mennyi áldozata volt; az FDNY 343 például azt jelenti, 343-an haltak meg a helyszínre siető tűzoltók közül. Az oszlopra emlékkártyákat és fotókat is erősítettek.

Chris Ward, a WTC helyét, a Ground Zerót birtokló New York-i Kikötői Hatóság vezetője az oszlop visszatérését az újjászületés jelképének nevezte. Az oszlop nemcsak azért jelképes, mert az utolsó nagy elem volt, amelyet eltávolítottak a romokból, hanem mert az áldozatok családtagjai és a mentőmunkások az utóbbi években megemlékezéseket tartottak mellette.

New York vezetése azt szeretné, hogy a merénylet 10. évfordulóján, 2011-ben megnyílhasson a közönség előtt a múzeum. A Világkereskedelmi Központ helyszínének egymilliárd dolláros költségvetésű helyreállítása mostani becslések szerint csak 2012-re vagy 2013-ra fejeződhet be teljesen. Az ikertornyokra két nagy tükröző medence fog emlékeztetni, amelyek mellett egy vízesést is kialakítanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár