2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos istennek áldoztak a rómaiak

2009. július 30. 10:48 Discovery News

Anglia északi részén egy különleges oltárt fedeztek fel a régészek: a masszív építményen egy anatóliai eredetű, a katonák körében igencsak népszerűnek számító istenség látható.

A másfél tonnás, 1,2 méter magas, gondosan kifaragott kőoltárt Vindolanda római erődjében fedezték fel, amelyet 122-130 között Hadrianus utasítására építettek. A védelmi vonal megalkotása során hasonló erősségeket emeltek Carlisle és Newcastle-on-Tyne között: az egyes épületeket fal kötötte össze, amelyet később az uralkodóról neveztek el.

Andrew Birley szerint a fantasztikus oltárt az erődítmény északi kapujához közel fedezték fel, és annak egyik oldalán egy bikaháton álló istenség látható, amely egyik kezében egy villámot, míg a másikban egy csatabárdot tart. Az égi nagyságot Jupiter Dolichenus néven ismerték, akit eredetileg Hadad vagy Teshab néven Doliche (a mai Duluk) városában imádtak, és féltek időjárással kapcsolatos szerepe miatt, majd az i.sz. 2. század elején harcos karaktere miatt lett népszerű Rómában.

Az oltár egyik oldalán olvasható felirat azt is elárulja, hogy azt Sulpicius Pudens, a negyedik gall cohors prefektusa állíttatta. Birley szerint az i.sz. 3. században Pudens vezette Vindolanda erődjét, és az oltárt valószínűleg egy fogadalma miatt állíttathatta: ez a szokás ugyanis - a feliratok alapján - gyakori volt a többi Dolichenus-szentély esetében is.

Birley szerint a mostani felfedezés azért is fontos, mert a rendelkezésünkre álló közel 300, a Római Birodalom különböző részeiből származó feliraton, és szobron kívül semmilyen irodalmi forrással, leírással vagy utalással nem rendelkezünk a Dolichenus-kultusszal kapcsolatban.

Vindolanda erődje egyébként a római megszállás egyik legfontosabb régészeti helyszíne lett: az ott talált leletek talán megmagyarázhatják, hogy miért és hogyan védekezhettek a rómaiak az észak felől érkező ellenség ellen. Ebben segíthet az az 1500, 85 és 410 között készített táblácska, amely a katonai mindennapokat dokumentálta. Emellett az archeológusok találtak olyan leveleket is, amelyben a római katonák családjuktól kértek maguknak meleg ruhákat.

A jelenlegi ásatások szeptember közepéig tartanak majd, ám a régészek szerint még legalább egy évtizedig kutatnak majd az egykori erődben és környékén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár