2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem titkolt el régészeti leleteket Berlusconi

2009. július 29. 10:10

Az olasz miniszterelnök újabb botrányba keveredett: Silvio Berlusconi ügyvédje azonban tagadja, hogy ügyfele szardíniai villája építése során egyedülálló régészeti emlékeket semmisítettek volna meg.

Pár nappal ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy a L'Espresso című hetilap honlapjára feltett hangfelvételen Berlusconi a szardíniai villájához tartozó park szépségeit is ecsetelte Patrizia D'Addariónak. "Még a Krisztus előtti harmadik évszázadból származó, harminc föníciai sírt is találtunk itt" - hallhatók Silvio Berlusconi szavai a felvételen.

A dicsekvés azonban sokba kerülhet a miniszterelnöknek. Az ellenzék máris felszólította a Berlusconit és Sandro Bondi kulturális minisztert, hogy jelentsék a Porto Rotondo szardíniai fürdőhely közelében fekvő villánál talált régészeti leleteket. A kormányfőnek ugyanis kötelessége lett volna azonnal beszámolni a műemlékvédelmi hatóságoknak az archeológiai felfedezésekről, amit a politikus azonban nem tett meg - hangzik a bírálat. Az olasz törvények értelmében egy év szabadságvesztés jár azoknak, akik nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek.

Niccolo Ghedini, Berlusconi ügyvédje szerint azonban szó sem volt hasonló sírokról, hiszen a helyszínen az építkezés előtt kiterjedt régészeti feltárást is folytattak. Szerinte az archeológusok bármikor újra átvizsgálhatják a park és a villa területét. Ghedini azt is állítja, hogy a lap által idézett felvételek a fantázia szüleményei, és azok közzétételét bűncselekménynek nevezte. A képet árnyalja, hogy Silvio Berlusconi nem zárkózott el ilyen élesen a felvételektől, a múlt héten egy új autópálya szakasz átadásán a következőket mondta: „Nem vagyok szent, ezt megérthetik".

Az olasz örökségvédelem egyébként is neuralgikus pont Berlusconi kormányzása alatt: korábban többször szóba került, hogy privatizálnák, és magánkézbe adnák a jelenleg állami felügyelet alatt álló műemlékeket. A folyamatot gyorsíthatja, hogy jelenleg a gazdasági válságra hivatkozva csappant meg a régészeti hatóságok költségvetése, miközben jelentős bevétel származik a különböző ásatási, régészeti és műemléki helyszíneket érintő turizmusból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár