2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római pincét találtak Szőnynél

2009. július 24. 10:22 MTI

Pompeji kivételével máshol alig lehet megfigyelni olyan pincelejáratot, amelyet a most befejeződött szőnyi ásatásokon találtak - mondta el a feltárásokat vezető régész.

"Későbbi korokban az ókori építőanyagok nagy részét felhasználták. Ezért szenzációs, hogy a pince fala szinte teljes épségben megmaradt, kivehető a lépcsőzet lenyomata. A fal mindkét oldalán 3-3 fészek található, ahová a polcrendszert rögzítették" - tette hozzá Borhy László. A régészetileg értékes lelet közelében egy fal tövében az időszámításunk szerinti 110-es évekből származó pénzérmékre bukkantak. A Traianus és Hadrianus császár képét viselő 4 érme egymás fölött helyezkedett el, mintha valaki egy erszényt vesztett volna el 1900 évvel ezelőtt.

Az ókori Brigetio a római birodalomhoz tartozó Pannonia tartomány négy légiótáborának egyike volt. A közel 6000 katona befogadására alkalmas tábor mellett létesült egy polgárváros, ennek központi részén, a szőnyi vásártéren folynak ásatások. 1992 óta az ELTE régész hallgatói itt töltik itt kötelező gyakorlatukat. A pénzérmék mellett előkerült egy bronz tükör, több ruhakapocs, azaz fibula, egy egyiptomi embert ábrázoló szoborfej, valamint több mécses és edénytöredékek.

Az ásatás másik érdekessége az a római kori út, amelynek felső rétegét nagy méretű kőlapokkal fedték le. Ettől az úttól ötven méterre haladt egy másik, szintén burkolt utca. A következő években szeretnék még jobban megismerni az ókori polgárváros szerkezetét, és a keleti rész feltárását is tervezik. A polgárváros feltárásával párhuzamosan folytatódik - egy tervezett áruház helyén - a hármas számú temető feltérképezése. Az utóbbi három hétben mintegy 120 sírt tártak itt fel, találtak egy épségben megmaradt csontvázat és egy szarkofágot. Valószínűleg ez a temető nem Brigetióhoz tartozott, inkább egy közeli kis falu lakosait temették ide, mert a leletek nagyon szegényesek - mondta el Borhy László.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár