2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rendőrök szerint is felgyújthatták Anna Frank barakkját

2009. július 22. 20:52 MTI

A holland rendőrség azt gyanítja, hogy gyújtogatás következtében égett le a Groningen közelében lévő barakk, amelyben a naplója révén világhírűvé vált német zsidó lány, Anna Frank végzett kényszermunkát 1944-ben, mielőtt Auschwitzba deportálták a nácik.

A műszaki vizsgálatok eredménye szerint nem valószínű, hogy technikai okok miatt gyulladt ki a barakk. A rendőrség tehát azt gyanítja, hogy gyújtogatás történt - derül ki a rendőrség által szerdán kiadott közleményből. A vasárnapi tűzeset nyomán vizsgálatot kezdett a holland rendőrség. Néhány héttel ezelőtt egy helyi újság weboldalán névtelen felhívás jelent meg, amely a pajta felgyújtására buzdította az olvasókat.

A barakk eredetileg a westerborki lágerben állt, közel a német határhoz. A II. világháború idején a nácik átmenetileg itt helyezték el a Hollandiában letartóztatott zsidókat, mielőtt koncentrációs, illetve megsemmisítő táborokba szállították volna tovább őket. Ebben a barakkban dolgozott néhány hétig a családjával együtt 1944 augusztusában Amszterdamban letartóztatott Anna Frank, mielőtt Auschwitzba vitték őket.

A westerborki táborban a háború után előbb náci kollaboránsokat tartottak fogva, majd átmeneti szállásként szolgált korábbi holland gyarmatokról érkezett bevándorlók számára. A 70-es évek elején a tábort felszámolták, azt a barakkot pedig, amelyben Anna Frank is dolgozott, lebontották, majd Veendam községben, egy gazdálkodó farmján újból felállították.

A westerborki emlékhely igazgatója és az amszterdami Anna Frank Alapítvány vezetősége nagy veszteségnek nevezte a történelmi szempontból jelentős barakk megsemmisülését. Alig néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy a pajtának használt építmény - többévi erőfeszítés eredményeként - hamarosan visszakerülhet eredeti helyére, Westerborkba. Nem sokkal ezután a Dagblad het Noorden című regionális újság internetes változatában névtelen felhívás jelent meg, amely a veendami barakk felgyújtására szólította fel az olvasókat. "Ami volt, az volt" - állt a felhívásban. Az emlékközpont vezetője emiatt aggódott is, hogy "valami történhet" a barakkal - írta hétfőn a de Volkskrant című országos lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár