2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai katona földi maradványait exhumálták Zircen

2009. július 21. 17:55 MTI

Az amerikai légierő második világháborúban hősi halált halt és Zircen eltemetett katonájának földi maradványait exhumálták kedden, a bakonyi város Borzavári úti temetőjében.

Marvin Steinford J. törzsőrmestert 26 szovjet katonával együtt temették el 1945. március végén Zircen, a főtéren - tájékoztatott az exhumálást vezető Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója. Elmondta: 2004-ben a főtér alatt nyugvó hősi halottakat - az orosz kormány hozzájárulásával - áthelyezték a Borzavári úti temetőbe, ahol emlékművet is állítottak a katonák sírja mellé. A hősi halottak nyughelyének 2004. októberi feltárásakor derült ki - a katonai azonosító jegy (biléta) alapján -, hogy ott a szovjetekkel együtt egy amerikai katonát is eltemettek.

Holló József közlése szerint az exhumálást követően a földi maradványokat Budapestre szállítják a Természettudományi Múzeum antropológiai vizsgálójába, ahol az amerikai és magyar professzorok - az orosz hatóságok képviselőinek jelenlétében - az azonosítást DNS-vizsgálatok alapján elvégzik. Ezt követően az amerikai katona földi maradványait felravatalozzák, végső búcsút vesznek tőle, majd repülővel Hawaiira, az eltűnt amerikai katonák azonosításával foglalkozó intézetbe szállítják - mondta az altábornagy.

Az egyesült államokbeli eltemetésének helyéről később döntenek, egyeztetve a törzsőrmester hozzátartozóival - tette hozzá. Holló elmondta: a szovjet katonák földi maradványainak visszatemetése is katonai díszpompával történik majd meg a zirci Borzavári úti temetőben, várhatóan augusztusban.

Marvin Steinford J. törzsőrmester - aki 30 év körüli lehetett - a második világháborúban egy B-17G-típusú amerikai bombázó hétfős legénységének volt a tagja; a gépet 1945. március 24-én lőtték le a Bakonyban, Zirc fölött. A legénység többi tagjának sikerült a gépet ejtőernyővel elhagynia, azonban Marvin Steinfordnak valószínűen már nem volt ideje az ugrásra, vagy nem nyílt ki az ejtőernyője. Őt azóta a szolgálat teljesítése közben eltűntként tartotta nyilván az amerikai hadsereg.

A hősi halottak keddi exhumálásánál jelen volt Evan G. Roelofs ezredes, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének légügyi attaséja, Ivan Brednev ezredes, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének katonai attaséhelyettese, továbbá John E. Byrd, az amerikai Központi Azonosító Laboratórium tudományos igazgatóhelyettese és Calvin Shiroma laboratóriumvezető, fogász.

Evan G. Roelofs ezredes az exhumálás kezdetekor köszönetet mondott mindazoknak - kiemelten az orosz kormánynak -, akik lehetővé tették a sírhely feltárását. Hangsúlyozta, hogy az amerikai hadsereg mindig szeretné megadni hős katonáinak a végső tiszteletet, s "örülünk annak, hogy ezt a végtisztességet most a korábbi szövetségesünkkel együtt adhatjuk meg". Ivan Brednev ezredes azt mondta: itt nincs szó politikáról, ez egy "humanitárius művelet", minden nemzet gondoskodik hős katonáinak a végtisztességéről.

Evan Roelofs ezredes elmondta: az Egyesült Államok hadseregénél szilárd alapelv, hogy ha bárhol háborúban elesik egy katonájuk, akkor a holttestét lehetőség szerint haza kell vinni. Amikor ugyanis a háborúba mennek, azt ígéri meg számukra a hadsereg, hogy hősi haláluk esetén a holttestüket haza szállítják - mondta az attasé, megjegyezve: így most 64 év után haza kerülnek, amerikai földbe Marvin Steinford J. törzsőrmester földi maradványai is. Az ezredes elmondta: nem tudják pontosan, hány második világháborús hősi halottjuk nyugodhat Magyarországon, de "elég hosszú" a világháborúban eltűnt amerikai katonák listája.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár