2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálnak egy második világháborús pilótát Zircen

2008. szeptember 10. 13:03

Háromoldalú memorandumot írtak alá Budapesten a II. világháborúban hősi halált halt Marvin J. Steinford törzsőrmester Zircen feltárt földi maradványainak exhumálásáról az amerikai, az orosz és a magyar fél képviselői.

A memorandumban az amerikai és az orosz fél vállalja, hogy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével elvégzi a maradványok exhumálását, miközben megőrzik a hősi halált halt szovjet katonák kegyeletét.

Donna L. Crisp, az Egyesült Államok Védelmi Minisztérium Hadifoglyok és Eltűnt Személyek Felkutatásáért Felelős Egyesített Parancsnokságának (JPAC) vezetője (b), Holló József nyugalmazott altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója (k) és Maxim Vorobjov, az Oroszországi Föderáció Eltűnt és Deportált Hadifoglyok Tárcaközi Bizottságának képviselője (j)

A memorandumot az Egyesült Államok részéről Donna L. Crisp ellentengernagy, a Védelmi Minisztérium Hadifoglyok és Eltűnt Személyek Felkutatásáért Felelős Egyesített Parancsnokságának (JPAC) parancsnoka, az Oroszországi Föderáció részéről az Eltűnt és Deportált Hadifoglyok Tárcaközi Bizottsága nevében Maxim Vorobjov ezredes, megbízott katonai és légügyi attasé írta alá. Magyar oldalról a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum nevében Holló József nyugalmazott altábornagy, a múzeum főigazgatója látta el kézjegyével.

Marvin J. Steinford törzsőrmester egy amerikai B-17G típusú bombázó legénységének volt a tagja a II. világháború alatt, a gépet Magyarország területe felett lőttek le 1945. március 24-én. A teljes legénység kiugrott a gépből Zirc település közelében, Steinford törzsőrmestert azóta a szolgálatteljesítés közben eltűntek közé sorolták.

Egy temetőrendezés során 2004-ben megtalálták az amerikai törzsőrmester azonosító jelét. A munkások azonban összekeverték az amerikai katona maradványait több szovjet katona maradványaival. A közös sírhelybe temetés előtt - a feltételezések szerint - a munkások a törzsőrmester feltételezett maradványait két külön zsákba tették; az egyikbe - amelyet "cédulás" felirattal jelöltek meg - a koponya és a törzs felső része, a másik, jelöletlen zsákba a szovjet katonák maradványai és Steinford törzsének alsó része került. A magyar hatóságok 2005. márciusában adták át Steinford törzsőrmester azonosítóit az Amerikai Egyesült Államok képviselőinek.

A megállapodás szerint a JPAC koordinálja a zirci sírban található maradványok exhumálását, és dokumentálja az exhumálás folyamatát. A maradványokat törvényszéki vizsgálatnak vetik alá, az exhumálást követő 40-60 napon belül. Azokat a csontokat, amelyek a törvényszéki vizsgálat szerint bizonyítottan Steinford törzsőrmester maradványai, a JPAC elszállítja az USA-ba. Amelyekről nem egyértelmű, hogy Steinford törzsőrmester maradványa, DNS-vizsgálatnak vetik alá a helyszínen. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gondoskodik a maradványok újratemetéséről.

A memorandum aláírása előtt Holló József méltatta a felek együttműködését, és hangsúlyozta: véleménye szerint soha nem késő megtalálni és hazavinni szeretteinket, akik a háborúban vesztették életüket. Kiemelte: lelki megnyugvást hozhat, ha a rég eltűntnek hitt katona teste hazatér, és a hozzátartozó virágot helyezhet el a sírján. April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete megköszönte, hogy az együttműködés nyomán a 63 évvel ezelőtt harc közben eltűnt katona hazaérhet. Donna L. Crisp ellentengernagy szintén köszönetét fejezte ki az orosz és a magyar félnek.

Makszim Vorobjov ezredes hozzászólásában emlékeztetet rá: Oroszországban rendkívül nagy figyelmet fordítanak a katonai kegyelet biztosítására, azoknak a katonáknak, akik hazájuk védelmében estek el. Oroszországban úgy tartják, a háború mindaddig nem ér véget, amíg az abban elesett utolsó katonát is el nem temetik - emlékeztetett az ezredes.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár