2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kegyetlen emberáldozat az Andokban

2009. július 14. 19:32 MTI

A jó termés érdekében áldozták fel a lányokat az Andokban - állítja egy amerikai kutató, aki 33 perui múmiát vizsgált meg.

A múmiákra Chotuna Huacában, Chiclayótól észak-keletre bukkantak 2007-ben. Haagen Klaus, a Utahi Egyetem professzora azóta "vallatja" őket, igyekezvén kideríteni titkaikat. "Többségükkel egy nagyon éles eszközzel, feltehetően réz- vagy bronzkéssel végeztek, átvágva a torkukat" - magyarázta a professzor, aki szerint az emberi áldozatokra azért volt szükség, hogy biztosítsák az esőt és a megfelelő mezőgazdasági hozamokat.

Ami különlegessé teszi a leleteket, az az, hogy az áldozatok döntő többsége, harmincháromból harminc a szebbik nem képviselőiből verbuválódott. "Igen szokatlan, hogy egy nagy csoport nőt áldozzanak fel. Első ízben találkozunk ilyesmivel" - mondta Klaus. Az áldozatok többsége igen fiatal, 15 év alatti, a múmiák némelyike pedig olyan gyereké, aki még a kilencedik életévét sem töltötte be. Klaus szerint az andesi társadalmakban a gyermekeket nem tartották emberi lényeknek, születéskor a vad, megzabolázhatatlan hegyi szellemekhez hasonlították őket.

A múmiák igen jó állapotban maradtak fenn, sokuk megőrizte hajzatát és fogazatát, bőséges vizsgálati anyaggal ellátva a kutatókat. Sikerült DNS-t is kinyerni belőlük, aminek köszönhetően kideríthető életkoruk, betegségeik, étrendjük és a múmiák közötti esetleges rokonsági kapcsolatok.

Videó a feltárásokról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár