2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul az esztergomi bazilika alatti pincerendszer

2009. június 26. 15:11 MTI

Bemutatták csütörtökön az esztergomi bazilika feljárója alatt lévő, 3700 négyzetméteres pincerendszert, amelyet 772 millió forintos uniós támogatással a magyar borkultúra és turizmus központjává alakítanak.

A létesítményt az 1800-as évek végén hozták létre az esztergomi érsekség területéről érkező borok tárolására. A most megkezdődött átépítés 2010 májusában fejeződik be. A 11 méretes belmagasságú, téglaboltívekkel kirakott pincerendszerben turisztikai fogadó központot alakítanak ki Esztergom és a régió bemutatására.

A pince alagútszakaszán bemutatják a történelmi Magyarország 12 borvidékét, a látogatók 180 válogatott magyar bort kóstolhatnak és vásárolhatnak. A létesítmény másik szárnyában interaktív borászati kiállítást rendeznek be, illetve felújítják a Prímás Pince éttermet, valamint szaküzletet nyitnak, amely a kóstoltatott borokat és a Vinum Primatis, azaz a Prímás bora borcsaládhoz tartozó termékeket forgalmaz.

Erdő Péter bíboros 2007 májusában hozta létre a Prímási Borrendet a Kárpát-medence szőlészeti, borászati örökségének feltárására, a minőségi bortermelés támogatására és a kulturált borfogyasztás terjesztésére. A Prímási Borrend a Vinum Primatis márkanéven olyan válogatás forgalmazását segíti, amely a magyar borászat legnívósabb termékeiből kerül ki. A Prímási Levéltár bortári számadásai szerint még a 19. században is szerepe volt a bornak mint természetbeni juttatásnak. A bazilika karigazgatójának 1873-ban egy évre 11,48 hektoliter bort utaltak ki. Egy zenész 1-4 hektoliter, egy énekes 1-2 hektoliter fehérbort kapott.

A listák név szerint felsorolták a művészeket, a karnagytól az orgonafújtatóig. Az iratokban a borhasználat egészen egyedi esete is előfordul, 1876-ban a Prímási Számvevői Hivatal részére két liter vörösbort adtak ki tinta készítésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár