2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csaknem elmosta a víz Kőszeg belvárosát

2009. június 26. 08:21 Kovács Olivér

Két nap folyamatos esőzés után pusztító vihar zúdult tegnapelőtt Kőszegre. A fél - sokak szerint egy - méteres víz és sáráradat egyelőre felbecsülhetetlen károkat okozott a történelmi belvárosban.

"A mai nap délelőttjét Kőszegen töltöttem és borzasztó látványban volt részem, a műemléki épületek földszintjén és pincéiben még mindig 15-20 centiméteres vastagságú sár és iszap van, ennek eltakarításán dolgoznak a lakók. Egyelőre felbecsülhetetlen a károk nagysága, én délelőtt jártam be a területet és elborzasztó a látvány” - mondta el a műemlékem.hu-nak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyszínen tartózkodó regionális irodavezetője. Figler András hozzátette: épület ugyan nem dőlt össze a vihar miatt, azonban a pincéket elárasztó víz pusztítása csak később lesz látható.

A javarészt szigetelés nélküli, több száz éves házak mélyebben fekvő részeit ugyanis elöntötte a víz és a sár. A nedvesség beszivárog a falakba, majd a párolgásnál sókiválást okoz, amely rendkívül kártékony. „Egyértelmű, hogy nagyon sok a vakolat tönkrement, de akár szerkezeti károsodásokat is okozhatott a vihar” - jelentette ki a Nyugat-dunántúli Iroda vezetője. Figler András elmondta: Kőszegen 174 műemléki védettség alatt álló ház van, főleg a belvárosban, amelyet a legjobban érintett a víz- és sárlavina.



Ráadásul Kőszeg belvárosában nem csupán a műemlékké nyilvánított épületeket kell félteni, hiszen utcaszerkezetét tekintve, illetve városképileg egészében értékes örökség az itteni épületállomány. „Jövő hétre derülhet ki a károk nagysága” - tette hozzá Figler András. Az azonban biztos, hogy komoly összegbe kerülhet majd a teljes helyreállítás, amelyet a tulajdonosok egy része aligha tud önerőből előteremteni.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön a védelmi bizottság ülésén elmondta: Kőszegen 290 házhoz riasztották a tűzoltókat szerdán, ezek nagy részében most is tart a víz és a sár eltakarítása. A védelmi bizottság vezetését is ellátó közgyűlési elnök a sajtótájékoztatón "felháborítónak" nevezte, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat nem adott időben tájékoztatást arról, miszerint a Kőszegi-hegységben ilyen nagy mennyiségű eső várható.

A térség egyik nagy biztosítótársasága csütörtök délutáni közleményében arról tájékoztatott, hogy több száz bejelentés érkezett hozzájuk. A keletkezett kárt a biztosítottak körében a társaság az előzetes adatok alapján 150-200 millió forintra becsüli. Az önkormányzat szerint az összes kár mértéke eléri a 220 millió forintot.

Képgaléria a műemlékem.hu cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár