2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sevillában nincs veszélyben a magyar világörökség

2009. június 25. 08:55 Kovács Olivér

Várhatóan csütörtökön tárgyalja a Világörökség Bizottság azokat a megőrzési állapotjelentéseket, amelyeket a két problémás magyar helyszínnel kapcsolatban készítettek a szakemberek. Egyelőre úgy tűnik, nincs félnivalónk.

Megkezdődött Sevillában az UNESCO Világörökség Bizottság ülésszaka, amely a nemzetközi szervezet legrangosabb találkozója. Itt döntenek az új világörökségi helyszínekről - ebben a témakörben Magyarországnak az idén nincs miért szurkolnia -, s határoznak a törlésekről, s a veszélyeztetettségi listára kerülésről is.

„Ugyan Magyarországtól az Andrássy úti világörökségi helyszínről, s konkrétan védőzónájáról, a Belső- Erzsébetvárosról, illetve a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtájról is állapotjelentést kért a Bizottság, nem szereplünk a folyosói pletykákban” - mondta el a műemlékem.hu-nak a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság titkárságvezetője. A tanácskozáson tartózkodó Fejérdy Tamás hozzátette: az európai helyszínek közül Drezda a legfőbb beszédtéma a szakemberek körében. A Bizottság többször is felszólította Németországot, hogy gondolják át az Elba-völgy fölötti völgyhíd megépítését, s mivel nem jártak eredménnyel, a drezdai világörökség 2006-ban a veszélyeztetett helyszínek listájára került. Hogy most mi lesz a sorsa, egyelőre nem lehet tudni.

A veszélyeztetett helyszínek listájára kerülés a legrosszabb egyelőre, ami a budapesti, illetve a tokaji világörökséggel megtörténhet, ám portálunk információja szerint ettől sem kell tartani. „Elkészítettük a jelentéseket a Bizottság kérésére, amelyekben igyekeztünk a lehetséges megoldásokat is vázolni. Komolyan veszik az erőfeszítéseinket, különösen, hogy tudják, milyen igyekezettel próbáljuk megalkotni a Világörökségi-törvényt, amely központilag szabályozhatná a vitás kérdések egy részét” - jelentette ki Fejérdy Tamás.

A magyar helyszínekkel kapcsolatos vitára, majd az azt követő döntésre csütörtökön, vagy pénteken kerülhet sor Sevillában. A Világörökség Bizottság ülésszakán több hosszabb távú feladatot is tárgyalnak. A már listán lévő helyszínek értékelése mellett megvitatják a klímaváltozás lehetséges hatásait éppúgy, mint a fokozott turizmus terhelésének kérdését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár