2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világkörüli utazás a hét portugál csoda nyomában

2009. június 29. 15:31 MTI

A világ hét portugál eredetű csodájáról döntöttek a szavazók Portugáliában. A hét nevezetesség listáját az algarvei Portimaóban tartott gálaesten hozták nyilvánosságra. Az esemény a Világ hét új csodája nevű szervezet ötlete volt, Bernard Weber svájci milliomos világjáró filmrendező alapítványáé, aki 2007-ben Lisszabonban hirdette ki a modern világ csodáinak listáját.

Brazíliától Goáig

Az Afrika, Dél-Amerika és Ázsia különböző országaiban található portugál eredetű műemlékek közül két egyházi épület, az Ouro Pretó-i assisi Szent Ferenc kolostor és a Salvador de Bahía-i Szent Ferenc kolostor Brazíliában található.



A Minas Gerais államban található, 1766-ban épült Ouro Pretó-i Assisi Szent Ferenc templomot a brazil barokk egyik legkiválóbb remekműveként tartják számon, és egyben ez az Aleijadinho mesterként közismert, mulatt származású Antonio Lisboa (1730-1814) egyik legnagyszerűbb alkotása is: a szobrok is az ő keze munkáját dicsérik, a templomot egység és harmónia hatja át. Az épület belsejében az angyalokból, a növényi elemekből, szalagokból, virágfüzérekből, fából és puha kövekből faragott fonatokból álló díszítés pedig különleges mozgalmasságot kölcsönöz a belső térnek.



Azt mondják, Salvador de Bahíában 365 templom van, az év minden napjára jut egy. Az Afrikán kívül a legnagyobb létszámban itt élő feketék miatt az Öröm fővárosaként vagy a Fekete Rómaként is emlegetett városban látható a 18. század első feléből származó Szent Ferenc templom az egyik legjelentősebb a számtalan egyházi épület közül. Kívülről egészen egyszerűnek látszik, belül azonban lenyűgözően gazdag látványt nyújt. A legenda szerint egy tonna arannyal fedték be angyalokkal, virágmotívumokkal és állatokkal díszített oltárát. A templomhoz tartozó kolostor kerengőjét pedig a jellegzetes kék rajzolatú portugál csempe borítja.



Vasco de Gama 1498-ban hajózta körbe a földet, és érte el Kelet-Indiát. Nem sokkal később, 1509-ben a portugálok a diúi csatában leverték Gudzsarát szultán hadait, és biztosították az Indiai-óceán kereskedelmi útjai fölötti uralmukat. Az Arab-tengerben elhelyezkedő, 52 négyzetkilométernyi kis indiai szigeten, Diún 1535-ben kezdték el az erőd-helyőrség építését. A szultán azonban 1537-ben megtámadta az erődöt, amelyet aztán 1545-ben egy portugál hajóskapitány, Portugál-India negyedik alkirálya, Joao de Castro építtetett újjá.



Az India nyugati partjának egyik szigetén létesült Goa városát 1510-ben foglalták el a portugálok a muzulmánoktól. A következő években keleti "támaszpontjukká" tették, erős várfalakkal, templomokkal, palotákkal, kórházzal. Az itt élő kis keresztény közösséget mindazonáltal állandóan fenyegették a portugál vetélytársakat kiszorítani igyekvő muzulmánok. Az 1506-ban Navarrában született és 1552-ben Kínában meghalt Xavéri Szent Ferenc 1542-ben érkezett a városba; ő volt a legnagyobb újkori katolikus hittérítő, aki Indiában, a Maláj-szigeteken és Japánban is működött. Halála után holttestét a volt jezsuita templomban temették el. 1614-ben Claudius Acquaviva, az akkori jezsuita rendfőnök parancsára karját könyökből levágták, és a római Il Gesu templomba vitték. Halála után 150 évvel testét végül a goai Bom Jesus bazilikába szállították, és azóta is ott őrzik üvegkoporsóban, amelyet egy firenzei ötvös ezüstládája rejt. Xavéri Ferencet 1622. március 12-én szentté avatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár