2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anyagi problémákkal küzdenek a haláltáborban

2009. május 5. 10:11

A lengyel kormányfő, Donald Tusk levelet írt 39 ország vezetőinek, és őket a nemrég alapított Auschwitz-Birkenau Alapítvány támogatására szólította fel, amely a tervek szerint összegyűlő 120 millió euróból tarthatja fenn és fejlesztheti majd az anyagi csődbe jutott egykori náci haláltábort és múzeumot.

Bár az alapítvány mindössze egy hete létezik, a nemzetközi visszajelzések eddig pozitívnak számítanak. A szervezet vezetője, Jacek Kastenlaniec szerint Németország már korábban egymillió eurót különített el az alapítvány számára, és a tervek szerint jövőre még ennél többet is biztosíthatnak majd számukra. Emellett a franciák is jelezték együttműködésüket, és a britek is kifejezték támogatási szándékukat.

Az alapítvány költségvetésének ügye az Európai Unió tagállamainak júniusi közgyűlésén is előkerül majd, és Kastenlaniec szerint a jelenlegi világgazdasági válság ellenére is mindenki kiemelten fontos helyen kezeli a kérdést. Persze a pénzügyi krízis nem teszi könnyebbé a szervezet feladatát, ám a projektet már jóval korábban előkészítették, és annak véghezvitele különösen sürgőssé vált, hiszen az Oswiecim melletti emlékhelyen álló épületek hamarosan összedőlhetnek.

Kastenlaniec már csak azért is biztos abban, hogy az alapítvány eléri célját, mert a haláltábor oktatási szerepe még ma is igen fontos. A közel két négyzetkilométeren elterülő tábor és múzeumkomplexumban jelenleg 155 épület, 300 rom, és 100 ezer tárgy, így bőröndök, cipők és más tárgy emlékeztet az egykori borzalmakra.

Az egykori tábor és múzeum fenntartására mindig odafigyeltek a túlélők is, akik azonban hamarosan egytől egyig meghalhatnak, így szinte ez lehet az utolsó pillanat, hogy tehetnek valamit a táborért. A tervek szerint így most egy olyan, korszerű oktatási célokat szolgáló múzeumot hoznak majd létre, amely minden szempontból megfelelhet majd a 21. század kívánalmainak.

Mindezek ellenére az Európai Unión belül is nagyon sok olyan hangot lehet hallani, amelyek arra emlékeztetnek, hogy itt lenne az ideje a tábort sorsára hagyni, és nincs szükség hasonló mesterséges létesítményekre az emlékezésekhez. A túlélők többséges azonban holokauszttagadást lát az ilyen nyilatkozatokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár