2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Roosevelt mégis mentette volna a zsidókat

2009. május 5. 08:50 The Daily Telegraph

Franklin Delano Roosevelt több ezer zsidót próbált megmenteni a második világháború alatt - derül ki egy nemrég megjelent könyvből, amely azzal a közhiedelemmel száll szembe, miszerint az Egyesült Államok egykori elnöke közömbös lett volna az európai zsidóság sorsa iránt.

A Refugees and Rescue című könyv szerint Roosevelt már 1938-ban terveket készíttetett, amelyek alapján az Egyesült Államok felemeltette volna a bevándorlási kvótát, hogy Németországból és Ausztriából 27 ezer zsidót befogadhassanak, illetve amellett is kardoskodott, hogy a többieket a brit felügyelet alatt álló Palesztinába, illetve Afrika és Latin-Amerika baráti országaiban telepítsék le. Ezek azonban vagy nem sikerültek, vagy nagyon lassú törekvéseknek bizonyultak.

Az állítá egyben nyíltan cáfolja, hogy Roosevelt egyáltalán nem foglalkozott Hitler zsidók kiirtására vonatkozó terveivel. Ennek bizonyítékául sokszor azt hozzák fel, hogy az amerikai kormány 1939-ben nem engedélyezte, hogy a több mint 900 zsidó menekültet szállító német SS St. Louis kikössön az országban. A hajót akkor visszaküldték Európába, ahol annak legtöbb utasa végül a különböző haláltáborokban halt meg.

A most megjelent könyv James G. McDonald, a Népszövetség egykori vezető tisztviselőjének naplóin és visszaemlékezésein alapul, amely új részleteket tárt fel FDR egykori diplomáciai tevékenységével kapcsolatban is. A férfi 1935-ben hagyta ott a szervezetet, mert szerinte azok érzéketlenek voltak a probléma iránt, és így került az amerikai elnök tanácsadói testületének élére, 1948-ban pedig az Egyesült Államok első izraeli nagykövetévé is őt nevezték ki.

A férfi naplóit, amely eddig családja tulajdonában volt, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum szakértői elemezték. A múzeum szakértői szerint az egykori külügy bürokratikus kifogásokkal hátráltatta a menekültek befogadását, és emellett a Kongresszussal együttműködve megakadályozták a kérdés anyagi finanszírozását is. Emellett aktívan közreműködtek abban is, hogy semmilyen hírszerzési értesülés ne juthasson el döntéshozási szintre, így amikor 1942-ben tudomást szereztek a zsidóság kiirtásának szisztematikus terveiről, az arról szóló jelentést is eltitkolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár