2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amiben elsők voltak az amerikai elnökök

2008. február 6. 16:00

Melyik amerikai elnök viselt először hosszúnadrágot, és melyik volt az első, akinek volt elnöki autója? A november 4-i választáson számos további elnöki elsőség is eldőlhet majd.

Novemberben Hillary Clinton demokrata szenátor lehet az első női elnök, illetve Barack Obama demokrata elnökjelölt aspiráns az első fekete bőrű elnök lehet. A republikánus Mitt Romney az első mormon vallású elnökként költözhet a Fehér Házba, és mivel augusztusban lesz a republikánus John McCain 72. születésnapja, és ő lehet a legidősebb hivatalba lépő elnök. A jelenlegi korrekorder, Ronald Reagan 69 éves volt, amikor 1981. január 20-án beiktatták hivatalába.

Theodore Roosevelt és Howard Taft

Néhány további elsőség az elnök-történelemből: John F. Kennedy volt az első, és máig egyetlen római katolikus vallású elnök, míg az 1920-ban megválasztott Warren Harding volt az első elnök, akire nők is szavazhattak. Franklin Roosevelt volt az egyetlen, aki három ciklust töltött az elnöki poszton. 1944-ben negyedszer is megválasztották, de 1945-ben meghalt. Később aztán, 1951-ben a kongresszus a 22. alkotmány-kiegészítéssel úgy rendelkezett, hogy két periódusnál tovább senki nem lehet elnök.

George Washington volt az első, akinek postabélyegre került az arcképe: erre 1847-ben került sor. John Adams lakott először a Fehér Házban. Az Egyesült Államok második elnöke és felesége, Abigail 1800. november 1-jén költözött a rezidenciába, amelyet Washington elnöksége idején még építettek. Thomas Jefferson volt az első, akit 1801. március 4-én már Washingtonban avattak elnökké. Elődje, John Adams Philadelphiában vette fel a tisztséget, a két ciklust kitöltő George Washingtont pedig először New Yorkban, másodszor pedig Philadelphiában iktatták be hivatalába.

Ronald Reagan

Andrew Jackson fakunyhóban jött világra. A hetedik amerikai elnök 1767. március 15-én született a Dél-Karolina állambeli Lancaster megyében. Jefferson 1801 nyarán a Fehér Házban egy fogadáson kitalálta, hogy lazít a szigorú protokollon; kezet fogott férfi vendégeivel. Korábban mély meghajlással kellett köszönteni az elnököt. James Madison - ő 1809-től 1817-ig vezette az országot - volt az első elnök, aki rendszeresen hosszúnadrágot viselt térdnadrág, avagy bricsesz helyett.

Howard Taft az első, akinek volt elnöki gépkocsija. A 27. elnök át is építtette a Fehér Ház istállóját, négy férőhelyes garázs lett belőle. Woodrow Wilson volt az első elnök, aki hivatali ideje alatt külföldre látogatott. Külügyminisztere és történészek, földrajztudósok, közgazdászok és politikai szakértők kíséretében 1918. december 4-én kelt útra, Franciaországba hajózott, hogy részt vegyen az első világháborút lezáró béketárgyalásokon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár