2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálták Karnakot

2009. április 24. 10:49 MTI

Az óegyiptomi birodalom egyik legfontosabb vallási központját, a karnaki templomegyüttest digitalizálták a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.

Az egyetem 24 egyiptológusa és informatikusa két éven át dolgozott a projekten. Ennek eredményeként az érdeklődők megismerhetik, hogy hogyan nézhetett ki eredetileg a vallási központ, s miként változott két évezred során a templomegyüttes, amelyen az uralkodók mindegyike rajta hagyta "keze nyomát" - olvasható a UCLA Today honlapján.

A karnaki templomegyüttes a Nílus jobb partján áll, 500 méterre a folyótól, s körülbelül 2,5 kilométerre északra a luxori templomtól. Több mint száz hektáron terül el és három nagy elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magában. A három templomkörzetből Ámon-Ré főistené a legnagyobb, ettől délre felesége, Mut temploma áll, amellyel kosfejű szfinxekkel szegélyezett felvonulási út köti össze, északra pedig Théba ősi istenének, Montu holdistennek a temploma található. Az építkezés legalább 30 fáraó uralkodásához köthető, a Középbirodalomtól egészen a görög-római korig. Az ókorban Ipet szutnak, "kiválasztott helynek" hívták, és Egyiptom újbirodalmi fővárosa, Théba mellett állt. Mai nevét al-Karnak faluról kapta, amely mellette található.



"Karnak az egyik legkáprázatosabb ókori emlék Egyiptomban, ám a ma látottak alapján hiába is próbálnánk elképzelni, hogyan néztek ki a templomegyüttes egyes elemei az ókorban. Napjainkban különböző korok építményei sorakoznak egymás mellett, s sokukat többször is átépítették az idők folyamán" - magyarázta a projekt célját Diane Favro, a UCLA professzora, hozzátéve, hogy a Digitális Karnak projekt révén az érdeklődők kronológiai sorrendben végigkövethetik a változásokat.

A projektnek voltak egyéb törekvései is. Az ókori szövegekből ugyanis aligha tudható meg valami a fáraók közötti rivalizálásról. Ám az átépítések, a domborműveken ejtett változások, ahogy az átírt feliratok új adalékokkal gazdagítják a történészek ismereteit.

A Digitális Karnak csaknem két évezreden át, i.e. 1951 és Kr. e 31 között követi nyomon a templomegyüttes 63 legkiemelkedőbb elemének a változásait. A program segítségével megtudható, hogyan nézett ki a vallási központ bármely konkrét időpontban, ahogy megismerhetők a legfontosabb vallási szertartások is, például az Opet-ünnep, amely az áradás évszakának második hónapjában a 15. napon kezdődött, ekkor volt a Nílus legmagasabb vízállása. Az óegyiptomiak a Nílus éves áradását, az ország ezzel kapcsolatos megújulását, valamint a fáraó jelképes újjászületését, uralkodását ünnepelték.

A modell révén az is vizualizálható, hogy amikor a Nílus medre megváltozott, mintegy 800 méterre eltávolodva Karnaktól, a templomegyüttes miként terjeszkedett nyugat felé, lassan követte a folyót. "Ám a modell mégsem tudja pontosan visszaadni, hogy milyen is lehetett Karnak, ugyanis sohasem lehet minden részletében feltérképezni egy ilyen ősi helyszínt, mint ez a templomegyüttes" - vélekedett Elaine Sullivan, a projekt koordinátora.

A Digitális Karnak a http://dlib.etc.ucla.edu/projects/Karnak/ internetes címen érhető el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár