2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zarándokút a Don menti magyar katonatemetőkbe

2009. április 23. 14:39 MTI

A 30. zarándokútjára készül a fényeslitkei Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány; a hozzátartozók ma is gyászoló csoportja július 17-én indul a II. világháborúban hősi halált halt honvédek, hadifoglyok és munkaszolgálatosok oroszországi temetőibe.

A tíznapos zarándokútra május 10-ig bárki jelentkezhet, aki szeretné leróni kegyeletét hozzátartozója, rokona, vagy ismerőse, a valamikori 2. Magyar Hadsereg egykori tagjainak sírjánál - közölte Mártha Tibor, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere. A több mint ötezer kilométeres autóbuszos zarándokút során a résztvevők a sírok mellett felkeresik a korabeli harcok frontvonalait, a csaták nevezetes településeit, s elhelyezik a megemlékezés virágait a boldorevkai és a rudkinói úgynevezett központi gyűjtőtemetőkben is.

Az alapítvány 1992-ben az ortodox egyház segítségével, az akkori orosz elnök, Borisz Jelcin engedélyével a megbékélés jegyében kezdte meg az oroszországi magyar katonatemetők azonosítását. A háborúban elesett katonák, munkaszolgálatosok és hadifoglyok végső nyugvóhelyét az első időszakban 25 orosz településen, vagy azok külterületén jelölték meg címeres fejfával, s tették rendbe a hantokat, amelyeket a helyi lakosok gondoztak tovább, s helyezték el a megemlékezés virágait, bízva abban, hogy Magyarországon is hasonló kegyelet övezi a második világháborúban elesett orosz katonák sírjait.

Azóta 341 magyar katonatemetőt azonosítottak Oroszországban, s azokból - főként a tömegsírokból - több mint húszezer áldozat földi maradványait helyezték át a boldirevkai és a rudkinói gyűjtőtemetőkbe. A zarándokút során nemcsak megköszönik az orosz települések lakóinak a magyar katonasírok gondozását, hanem meg is ajándékozzák őket - közölte az alapítványi elnök.

Jelentkezni az alapítvány címén - 4621 Fényeslitke, Kossuth u. 179. sz. - levélben, vagy e-mailben lehet, illetve telefonon a 06-45-447-011-es és a 06-30-692-0930-as számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár