2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bezáratnák a Walesát besúgással vádoló kutatóintézetet

2009. április 1. 13:48 MTI

Közvetve az állami támogatás megvonásával fenyegette meg kedden Donald Tusk lengyel miniszterelnök a náci és a kommunista korszak bűneit vizsgáló tudományos kutatóintézetet, amelynek több történésze az egykori kommunista titkosszolgálattal való együttműködéssel vádolja Lech Walesát, Lengyelország Nobel-békedíjas volt elnökét.

"Megvédjük Walesát, és mindig meg fogjuk védeni a jövőben is" - mondta Donald Tusk. A (magyar Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának megfelelő) Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) a kormányfő szerint "nem lenne szabad a közpénzekkel visszaélnie, különben nem részesül többé állami támogatásban". Hozzátette: megérti, hogy az IPN körül magasra csapnak az indulatok.

Két közelmúltban megjelent kötetükben lengyel történészek melegítették fel a Walesa elleni ügynökvádat, amely alól egy bíróság 2000-ben már tisztázta a Szolidaritás szakszervezet legendás alapítóját és első elnökét. A publikációk szerzői azzal vádolták Walesát, hogy a kommunista rezsim titkosrendőrségének (SB) besúgója volt. Az egyik történész, a 24 éves Pawel Zyzak a Walesa pályafutásáról írt művében azzal is megvádolta a nyolcgyermekes politikust, hogy van egy házasságon kívüli gyereke.

Aleksander Kwasniewski volt államfő - Walesa utódja az elnöki székben - felszólította a jelenlegi miniszterelnököt, hogy a szavak után tettekkel is álljon ki Lech Walesa mellett. Az IPN "a nemzeti emlékezet intézetéből a nemzeti hazugság intézetévé változott", ezért fel kell számolni - mondta Kwasniewski egy konferencián Gdanskban. Ugyancsak bírálta az intézet munkáját Tadeusz Mazowiecki, a harmadik lengyel köztársaság első, 1989-ben megválasztott miniszterelnöke.

Maga Walesa felháborodva reagált az újból előhozott ügynökvádra. Internetes naplójában hétfőn megírta, hogy a Nobel-békedíjjal együtt visszaadja valamennyi kitüntetését, nem vesz részt a rendszerváltás 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepségeken, és akár el is költözik Lengyelországból, ha a vádaskodó történészek büntetlenül maradnak. A volt államfő ennek ellenére kedden Gdanskban megjelent a kommunizmus bukásának 20. évfordulójával foglalkozó konferencián.

Janusz Kurtyka, az IPN vezetője egy keddi lapinterjúban igyekezett elhatárolni intézetét az ügytől. Az egyik kötetről, Pawel Zyzak Walesa-életrajzáról kijelentette, hogy az nem minősül az IPN kiadványának, és tartalma nem az intézetben zajló kutatómunka terméke. A Dziennik című lap mellett az intézetvezető egy rádiónak is nyilatkozott; Walesa, a "nemzet szabadságát kivívó mozgalom vezetője jelentős történelmi személyiség", akiről leperegnek a róla szóló publikációkban szereplő "néha nagyon igazságtalan" kitételek - mondta az RMF FM rádiócsatornának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár