2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felügyelet ellen tiltakoznak az olasz régészek

2009. március 17. 11:06

Az olasz régészek körében széleskörű felháborodást váltott ki az az új törvényjavaslat, amely a régészeti és örökségi helyszínek felügyeletét egy új szervezetre testálná.

Az olasz parlament által hétfőn tárgyalt törvényjavaslat egy új civil örökségvédelmi testületet állítana fel, amely a jövőben többek közt a Colosseum, a Palatinus domb, és más helyszínek védelmét és restaurálást irányítaná majd. A tervek szerint az új szervezet külön költségvetéssel gazdálkodna, így a változásokat gyorsan és határozottan, a hagyományos bürokráciát megkerülve érvényesítenék majd.

Az olasz tudományos, és művészeti élet képviselői azonban attól tartanak, hogy ez csak az első lépés abban a folyamatban, amelynek során felszámolnák azt a hagyományos gyakorlatot, amely szerint az állam fedezi és finanszírozza az ásatásokat és a műemlékvédelmet. A javaslat ellen egy online petíciót is fogalmaztak, amelyet több mint 5000 ember írt alá, és a régészek emellett tiltakozásokat szerveztek az olasz kulturális minisztérium épülete elé is.

A tervnek persze vannak támogatói is: szerintük az új testület lehetővé teszi, hogy a kormányzat végre időben lépjen fel a műemlékek védelme érdekében. Az ellenzők szerint azonban ez csak az olasz műemlékek és örökségi helyszínek privatizációjának kezdete, és a testület szakmai érvek helyett úgy dönt majd az egyes épületek felújítása között, hogy melyik hozhat nagyobb turisztikai bevételt.

A vita azonban már régóta tart: tavaly heves tiltakozások miatt nem nevezték ki végül a múzeumi és műemlékvédelmi hatóság élére az olaszországi McDonald's korábbi vezérigazgatóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár