2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra látható a szovjet hadsereg a budai várban

2009. március 5. 10:07 MTI

Katonai egyenruhák a 20. század végéről - magángyűjtők kincsei a Moldáv Köztársaságból címmel Kosztyin Pjotr moldovai alezredes gyűjteményének darabjai, az 1973 és 1991 közötti időszak szovjet ünnepi tiszti egyenruhái, kitüntetései és érdemérmei láthatók szerdától a budapesti Hadtörténeti Múzeumban.

A tárlat felvonultatja a Szovjet Hadsereg összes fegyverneménél és szolgálatánál, a szárazföldi csapatoknál, a légierőnél, a légideszant csapatoknál és a haditengerészeti flottánál szolgáló tisztek által viselt egyenruhákat. A gyűjtemény 21 szovjet tiszti öltözékből és számos kitüntetésből, érdeméremből áll.

Az egyenruhák a szovjet birodalmi tudat kialakítását is szolgálták, hiszen azon jelképrendszerek sorába tartoztak, amelyeknek lényege megszüntetni a nemzeti különbségeket, eltörölni a sajátságokat és a nemzetek felettiséget hangsúlyozni. A II. világháborút követően Magyarországon és sok más országban, köztük Moldáviában is hasonlóan alakultak a politikai viszonyok, ezért létrejött egy egységes szovjet mintára kialakított katonai ruházat, amelyet kitűnően demonstrál a kiállítás.

Kosztyin Pjotr alezredes immár 40 éve foglalkozik történelmi ereklyék gyűjtésével, fia öt esztendeje csatlakozott ehhez a munkához. A rendkívül gazdag gyűjtemény tág érdeklődési körről tanúskodik, megtalálhatóak benne a különböző országok egyedülálló katonai és vámtiszti egyenruhái, régészeti ritkaságok, egyházi ikonok és nemzeti zászlók, valamint heraldikai értékek, numizmatikai ritkaságok és sokféle értékes relikvia.

Kosztyin Pjotr hazájában már több sikeres önálló kiállítást rendezett; a széles látókörű magángyűjtő több tudományos munka szerzője és két történelmi folyóirat szerkesztőségi tagja, a Moldovai Köztársaság Gyűjtői Társaságának egyik alapító tagja, valamint a Moldovai Köztársaság Vámszolgálata Múzeumának megalapítója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár