2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyelországban is szerették volna megölni a pápát

2009. február 17. 12:04 MTI

II. János Pál pápa elleni merényleteket hiúsítottak meg kétszer is Lengyelországban az 1980-as években - közölte a pápai látogatások akkori egyik fő szervezője hétfőn.

Zdislaw Król atya, a varsói érseki hivatal volt kancellárja (1979-92), jelenleg a varsói Mindenszentek-templom plébánosa, a Religia.tv lengyel televíziónak elmondta, hogy a pápát 1983-as és 1987-es lengyelországi apostoli látogatása során próbálták volna meggyilkolni. A műsorban ugyancsak részt vevő történész ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a prelátus által említett információ a lengyel kommunista titkosszolgálat (SB) provokációja is lehetett.

Król atya közlése szerint az első alkalommal "Ausztria nagykövetségéről" kapcsolatba lépett vele egy "személy, aki azt állította, hogy egy németországi börtönből megszökött három fogoly, akik kapcsolatban állnak a Vörös Brigádok olasz terrorista szervezettel. A szökevényeknek sikerült bejutniuk Lengyelországba, és állítólag merényletet készítenek elő a pápa ellen. II. János Pált akkor ölték volna meg, amikor egy varsói stadionban misét celebrált.

Król atyát a második alkalommal, 1987-ben a pápai látogatás előtt megkereste egy nő. Azt állította, hogy "bolgár származású élettársa" ismeri a pápa terveit, így tudja, hogy el fog látogatni Czestochowa városába, és van jegye ugyanarra a vonatra. A nővel folytatott beszélgetés után a prelátus értesítette a rendőrséget, amely letartóztatta a szóban forgó személyt. Későbbi sorsára vonatkozóan nincsenek értesülések.

Karol Wojtyla krakkói bíboros érsek, akit 1978-ban választottak pápává, II. János Pál néven haláláig, 2005 áprilisáig vezette a katolikus egyházat. 1981-ben a török Ali Agca merényletet követett el ellene: a római Szent Péter téren rálőtt a pápára. Egyes feltevések szerint a bolgár titkosszolgálat volt a "megrendelő", de ezt soha nem bizonyították be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár