2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták a váci polgárok edényeit

2009. február 5. 15:06

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat régészei 2008. október 3-án kezdték meg a megelőző feltárást Vácott, egy 3700 négyzetméteren épülő mélygarázs területén, ahol többek közt egy Anjou-kori tárológödör ép edényeire is rábukkantak.

A területen a középkortól kezdve négy nagy periódus emlékei kerültek felszínre. Mészáros Orsolya, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat régésze a Múlt-kornak elmondta: a 12-13. századtól egészen a 18-19. századig számos leletet tártak fel az ásatáson, ahol az Árpád-kor nyomai mellett Anjou - és törökkori emlékek is előkerültek.



A feltárás helyén előkerült szórványos Árpád-kori objektumok azt bizonyítják, hogy ott akkoriban egy kisebb szállásterület létezett - áll a régészek beszámolójában. Vác nem kerülhette el a tatárok szörnyű pusztítását sem, és IV. Béla később német telepesekkel népesítette be a vidéket. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat régészei most megtalálták a 14. századi német városmagnak azt a részét, ahol kertek és telekrészek nyomait sikerült azonosítani, továbbá korabeli faépületek maradványait s kemencéket is rejtett a váci telepesek területe.

A 18. század idején újra benépesült a város, erre utal, hogy az archeológusok 8 kutat tártak fel. Mészáros Orsolya szerint a kutak közül kettő fagerendás, hat pedig kőből épített, s ugyan az eddig feltártakból nem került elő jelentős leletanyag, dendrokronológiai vizsgálattal meghatározhatják majd a fagerendás építmények keletkezésének idejét.



A váci polgárok hétköznapjairól a faépületek és a kutak mellett egy különleges leletegyüttes is tudósít, ugyanis a szakemberek a városmag felé eső részen egy tárológödör Anjou-kori edényeire is rábukkantak. Az együttes különlegessége, hogy az edények teljesen ép állapotban kerültek elő. Mészáros Orsolya szerint a 25-ből 15 edényt úgy vettek ki a tárológödörből, ahogy azokat az edények gazdája évszázadokkal ezelőtt elhelyezhette ott.

A 14. századra keltezhető edények gabonamagvakat s állatcsontokat rejtettek. A leletek között bécsi és budai kerámia korsók, fazekak, kancsók mellett velencei pohártöredékek találhatóak. A munkálatok során egy, szintén a korból származó különleges bécsi lábas is előkerült, amelynek típusa nem található meg a Váci Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár