2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szarmata települést tárnak fel Kecskemét mellett

2009. január 30. 08:14

Szarmata település, avar kori telep és több Árpád-kori falu maradványait találták meg régészek a Kecskemét határában tervezett Mercedes autógyár területének feltárása közben.

A mezőgazdasági terület felszínét borító humuszréteg eltávolítása után, nem nagy mélységben sikerült a feltárásokat elvégezni. A kutatók a felszínre került tárgyakból és a kirajzolódó építkezési formákból tudtak a történeti időkben itt lakókra következtetni - közölte csütörtökön Belényesy Károly, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat régészeti igazgatója.

Az igazgató elmonda: egy általános képet már a szántás után a felszínre került anyagokból is össze tudtak rakni, ebből következtettek arra, hol kell az ásatást folytatni. Belényesy Károly emlékezetett arra, hogy a Kárpát-medence középső része sűrűn lakott terület volt, ezért a beruházás 450 hektáros, azaz 4,5 millió négyzetméternyi területén több Árpád-kori falu maradványait tárták fel a régészek.

Az igazgató az eddigi feltárásról elmondta: 2008. november 4-én kezdték meg a feltárást és a nagyszámú önálló ásatási csapat munkájának köszönhetően a tervezett beruházás első ütemének területén a munkák 2008. december 1-re 95 százalékban befejeződtek, ami után a területet átvette a beruházó. Belényesy hangsúlyozta: az ásatások miatt a beruházás nem késik, mert eddig minden a tervezett és egyeztetett ütemben haladt, ennek érdekében megerősített csoportok dolgoztak a feltáráson. A szakszolgálat igazgatója a feltárást példaként említette arra, hogy egy nagy beruházást is összhangba lehetett hozni a kulturális örökség védelmével.

A munkálatok az összességében közel 450 hektáros terület déli felében folytatódnak, ahol további több százezer négyzetméternyi régészeti lelőhely feltárását kell még elvégezni. A jelenleg is folyó feltárások ütemezését a szakszolgálat a még ott folyó mezőgazdasági műveléshez igazítja. A szakember ezen felül azt is elmondta: az előkerült leletanyag restaurálását és feldolgozását a napokban kezdik meg a szakemberek a szakszolgálat szegedi feldolgozó- és raktárbázisán, ezt követően pedig végleges helyükre, a kecskeméti múzeumba kerülnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár