2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szabadulnának a világörökségi címtől a szerencsiek

2008. december 13. 15:11 MTI

Szerencs önkormányzata úgy határozott, hogy nem kíván a jövőben a világörökségként nyilvántartott Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtáj területének része lenni - tájékoztatott Rónavölgyi Endréné (MSZP) polgármester pénteken.

Tekintettel arra, hogy a világörökségi címmel járó kötöttségek Szerencs városára és lakosaira aránytalanul nagy hátrányt jelentenek, kérik a döntésre jogosult szervektől - a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságától és a Magyar Köztársaság kormányától - Szerencs város közigazgatási területének a Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtáj világörökségi területéből történő kivonását - közölte a polgármester.

A döntéssel a halmozottan hátrányos helyzetű térség fejlődését és a munkahelyteremtést akadályozó túlzott korlátokra kívánják felhívni a figyelmet - tette hozzá. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a tokaji borvidék 2002-ben kultúrtáj kategóriában kapta meg a világörökségi címet, a védelmet az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok eredeti formában történő megőrzése indokolta. Az azóta eltelt időszakban a várost elkerülték a befektetők, ipari fejlesztés nem történt, a rendszerváltás után a munkahelyek száma drasztikusan csökkent, új álláshelyek pedig nem létesültek - mutatott rá Rónavölgyi Endréné.

A döntés valójában segélykiáltás, ami a halmozottan hátrányos helyzetű térség fejlődését, a munkahelyteremtést akadályozó túlzott korlátokra hívja fel a figyelmet - tette hozzá. A szerencsi kistérségben 20 százalék feletti a munkanélküliség, az elmúlt másfél év eseményei pedig ráirányították a figyelmet a világörökséggel kapcsolatos szabályozás hiányosságaira - közölte a polgármester. Kiemelte: Borsod-Abaúj-Zemplén megye területrendezési terve Szerencsre és a környező településekre olyan természeti, táji, örökségvédelmi övezeti besorolásokat állapít meg, amelyek jelentősen korlátozzák a térség további fejlesztési lehetőségeit.

Az önkormányzat meggyőződése, hogy a térségben a települések fejlődését nem lehet csak a turizmusra, egyes mezőgazdasági ágazatokra, valamint a táj- illetve ökogazdálkodásra alapozni. Az elmúlt időszak bizonyította, hogy a lakosság megélhetését ezek az ágazatok önmagukban nem tudják biztosítani, ehhez a természeti környezethez illeszkedő, az emberek egészségét nem veszélyeztető ipar is szükséges. Mindezek miatt az önkormányzat kezdeményezte területének törlését a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszín pufferzónájából - tette hozzá a polgármester.

Az UNESCO listájára eddig nyolc magyar világörökségi helyszín került fel: Budapest Duna-parti látképe és a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete, Hollókő ófalu és táj környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő tó és a Tokaji történelmi borvidék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár