2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a maja alvilág titokzatos bejáratát

2008. augusztus 19. 09:07

Az emberi csontok és a szent kerámiák jelenléte egyaránt arra utal, hogy a kutatók eljutottak Xibalba, a maja alvilág egyik kapujához.

A kutatók tizenegy szent templom romjait fedezték fel a részben víz alatti barlangrendszerben, ahol több helyen emberáldozat nyomaira is rábukkantak. A Yucatán barlangjaiban az elmúlt öt hónapban folytatott ásatások során kőfaragványok, és a halottak számára hátrahagyott cserepek is előkerültek. A kutatók szerint ez a speciális komplexum vezetett a mitikus alvilágba, Xibalbába.

A maja hit szerint az istenek világának három része volt: Xibalba, a kilencrészes alvilág, az emberek által is lakott Föld, és egy felső világ, amit a Bacabok, az istenségek egy csoportja uralt. A három rész egy ceifával volt összekötve, ezen keresztül utazhattak a halottak lelkei és az istenek. Hitük szerint a xolos (xoloitzcuintle), egy ma is tenyésztett kutyafajta mitikus változata vezette át a holtak lelkét Xibalbába.

A maják szent szövege, a Popol Vuh szerint az utat skorpiókkal, vérrel és gennyel teli folyón, majd sötétségbe burkolózó házakon keresztül kellett megtenni, ahol denevérek támadták a másvilágra igyekvőket - mondta el a felfedezés bejelentésekor Guillermo de Anda, az ásatást vezető régész a Reuters-nek.

Nem ez az első bejárat a maják alvilágába: korábban már több, a dzsungel mélyén lévő barlangrendszerben találtak hasonló leleteket. Bár a mostani leletek között akad 1900 éves kerámia váza is, a legtöbb cserép a 700-850 közötti időszakról származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár