2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Orfeusz sírját

2007. július 3. 10:00

A bolgár állami hírügynökség jelentése szerint egy régészeti expedíció a Rodope hegységben a Tatulhoz közeli trák templom vizsgálata után találta meg az egyiptomi piramisoknál is régebbi sírkomplexumot.

A kutatók a három éve tartó kutatás során 6000 éves épületeket, félig megmunkált kőeszközöket, cserépedényeket és állati maradványokat találtak a helyszínen. A régészek szerint mindezek alapján egyértelmű, hogy Orfeusz sírját találták meg, amelyet az ókori világban évente több ezer zarándok keresett fel. Ezzel a helyszín a világ egyik legősibb szentélyévé vált, amelynek fontossága csak a Stonehenge-i kőköréhez mérhető.

A régészek szerint az egyiptomi piramisok építése előtt 1500 évvel korábban a Rodope hegységben élők már sziklaszentélyeket emeltek. Tatul környékén az őskori vezető kultusza később is fennmaradt, később Nagy Sándor is egy hatalmas templomot építtetett Orpheusz tiszteletére. Az épületet négy évszázaddal később a hódító rómaiak rombolták le, majd később egy jóval kisebb épülettel váltották fel azt.

Orfeusz a görög mitológiában legendás dalnok volt. Őt tartották a líra feltalálójának vagy tökéletesítőjének. A zenéjével lecsilapította a vadállatokat, táncra indította a sziklákat, megállította a folyókat. Héthúrú lantján állítólag olyan harmóniákat volt képes megszólaltani, amely megindította az alvilág őreit is. Értette a természet nyelvét, tudott beszélni az állatokkal. Úgy tartják, hogy ő tanította meg az emberiséget az orvoslásra, írásra és földművelésre. Amikor Eurüdiké nevű kedvesét elvesztette, lement érte az alvilágba. Zenéjével meglágította Hádész és Perszephoné szívét (ő volt az egyedüli, akinek ez sikerült), akik visszaengedték Eurüdikét a földi világba. Az egyedüli feltétel az volt, hogy Orfeusz haladjon a lány előtt és ne nézzen vissza, de ezt a dalnok nem tudta megállni, így végleg elveszítette őt.
A templomot hamarosan egy közös bolgár-görög vállalkozás újítja fel, és azt eredeti fényében mutatják majd be a látogatóknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár