2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az egykori afgán elnök sírját

2008. június 29. 14:14

Az afgán hatóságok megtalálták azt a két tömegsírt, amelybe Mohammed Daud egykori elnök, valamint családtagjai és munkatársai holtestét hantolták el.

`Két tömegsírt találtak; az egyikben 16, a másikban 12 holttesttel. A cipőik és a ruhájuk alapján azonosítottuk, hogy a sírok a néhai Daud hánt és családját, illetve kabinetjének tagjait rejtik` - mondta el újságíróknak szombaton a volt elnök unokája, Mahmud Ghazi Daud. A sírok felkutatásával Hamid Karzai elnök bízott meg egy bizottságot idén áprilisban, a Daud család kérésére.

Mohammed Daud (világos öltönyben) Perszepoliszban

Mohammed Daudot, Afganisztán első elnökét az elnöki palotában lőtték agyon az 1978. áprilisi katonai puccsban. Számos afgán ezt tartja az ország legsötétebb napjának, mivel a puccsot évtizedes szovjet megszállás követte, polgárháború és az iszlamista tálibok hatalomra kerülése, akiknek uralmát az Egyesült Államok vezette koalíciós erők döntötték meg 2001-ben. Az 1978-as puccs óta becslések szerint mintegy kétmillió afgán vesztette életét, és több mint hatmilliónyian menekültek el az országból.

Daud hán maga is puccsal került hatalomra 1973-ban, kihasználva unokatestvére, Mohammed Zahír Sah utolsó afgán király távollétét. A hatalomban Daud megpróbált szembeszállni az iszlamisták befolyásával, köztársaságot hozott létre, reformokat vezetett be, és bár sorozatban kötötte a Szovjetunióval a szerződéseket, jó kapcsolatokat igyekezett kiépíteni a Nyugattal is a szovjetek feje fölött.

Gazdasági és belpolitikai intézkedései azonban 1978. április 27-én forradalomhoz vezettek, s a fegyveres erők megdöntötték kormányát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár