2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra megnyílhat a Kabuli Múzeum

2007. február 6. 11:00

A svájci Afganisztán Múzeum 1300 műkincsét átszállítják a Kabuli Múzeumba, miután az UNESCO már elég biztonságosnak nyilvánította az afgán fővárost.

Ez lesz a legjelentősebb műkincs-repatriálási akció azóta, hogy a spanyol polgárháború idején Genfbe menekített műkincseket visszaadták a madridi Prado múzeumnak.

Az afganisztáni nemzeti múzeum csírájának tekinthető gyűjteményt Paul Bucherer-Dietschi svájci tudós alapította 1999-ben Bubendorfban, egy Bázeltől 20 kilométerre fekvő faluban, hogy biztonságos menedéket nyújtson a háború sújtotta Afganisztán nemzeti múzeuma, a Kabuli Múzeum gyűjteményének. 2001 márciusában a tálibok felrobbantották a két óriási Buddha-szobrot Bámijánban, s kifosztották a Kabuli Múzeumot, megsemmisítve vagy súlyosan megrongálva a műkincsek többségét.

Baktria kincsei Párizsban

Jóllehet az afganisztáni problémák és az UNESCO támogatásának hiánya miatt a kabuli nemzeti múzeum gyűjteménye soha nem érkezett meg Svájcba, a bubendorfi gyűjtemény szépen gyarapodott Afganisztánon kívüli adományozók jóvoltából. Az 1300 darabos gyűjtemény 85 százalékban néprajzi jellegű, de tartalmaz igazi 200 régiséget is, köztük Nagy Sándor korából származó páratlan leleteket.

Olyan felbecsülhetetlen értékű kincsek gyűltek itt össze, mint egy Ai Hánumból (az ókori Oxus menti Alexandriából) származó, kutyafejformájú vízköpő, amely valószínűleg Nagy Sándor kedvenc harci kutyáját, Peritászt ábrázolja, valamint egy vélhetően illegális ásatásokból származó bronz fallosz, amelyet a makedón hódító helyezett el talizmánként az általa alapított város alapkövébe, és amelyet egy látogatóban lévő tálib ajándékozott 2000-ben a bubendorfi múzeumnak. Egy egészen más jellegű unikum az a szovjet megszállás korából származó szőnyeg, amelybe harci helikopterek motívumát szőtték.

A svájci Afganisztán-gyűjtemény repatriálásával eredetileg húsz éven belül számoltak, a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követő amerikai intervenció azonban hamarabb lehetővé tette a visszaadást. A közelmúlt háborúiban súlyosan megrongálódott Kabuli Múzeumot két éve újjáépítették. A svájci múzeum 1300 "afgánikumot" juttat vissza hazájába, Bubendorfban csak az afganisztáni gyűjteménnyel kapcsolatos dokumentáció, fotó- és könyvgyűjtemény marad.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár