2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sikeres volt a nyílt ásatási nap

2009. március 30. 12:02

Az egyéni érdeklődők mellett több középiskola és általános iskola diákjai látogatták meg március 25-én Kecskemét határában, a leendő Mercedes-gyár területén folyó ásatást.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat régészei három lelőhelyen vezették körbe a látogatókat. Mindeközben az érdeklődök betekintést nyerhettek a terepi régészet mindennapjaiba, megismerhették a feltárás folyamatának egyes fázisait.

Sokan most jártak először ásatáson, s egészen más elképzeléseik voltak a régészetről. Ez azonban nem szegte kedvüket, sőt, a mostoha időjárási körülmények dacára kitartóan járták végig a lelőhelyeket, és nagy érdeklődéssel hallgatták a régészek idegenvezetését, fogták kézbe az eddig földben rejtőző leleteket.

A valaha volt Árpád-kori és szarmata falvak maradványait a feltárás végeztével visszatemetik majd, így a látogatók talán utolsókként láthatták az egykori települések nyomait. Ugyanakkor – a pontos feltárási dokumentáció eredményeképpen – az ásatás során szerzett információk feldolgozhatók maradnak a tudományos szakemberek számára.

A kísérő tanárok egybehangzó véleménye szerint nagyon jó ötlet, hogy a tanulók betekintést nyerhetnek a régészek munkájába, s a szarmata, valamint az Árpád-kori leletegyüttesek megismerése hasznos segítséget nyújthat történelmi, helytörténeti ismereteik gyarapításában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár