2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tragédiák sorozata volt Marie Antoinette élete

2008. március 18. 08:00

Marie Antoinette francia királyné életéről szóló kiállítás nyílt a múlt héten és lesz látható június végéig a párizsi Grand Palais-ban.

Szerintük a királyné nem az a gőgös, hebehurgya és pazarló nőszemély volt, akiről a visszaemlékezések gyakran szólnak. Inkább a képzőművészetek támogatója és szerető anya volt, aki kivégzése előtt azt írta imakönyvébe a börtönben: `Kisírtam a szemem értetek, szegény gyermekeim, adieu, adieu`.

A királyné életét három felvonásos tragédiának tekintik a tárlaton: gyermekkora Ausztriában, XVI. Lajossal való házasságának korai évei, és az 1793-as lefejezéséhez vezető sötét út. Miután Marie Antoinette 14 évesen Versailles-ba  költözött, és XVI. Lajos felesége lett, léha életet élt, lovagolt, bálokra járt, vadászott, ám egy idő után talált magának értelmes elfoglaltságot: bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat csináltatott, amelyek az elegancia és a modernség zsinórmértékévé váltak. A kiállítás rendezői azt kívánják bemutatni, hogy a királyné milyen erőteljesen formálta a francia ízlést.

A tárlaton a királyné gyerekkori rajzai, a maga rendelte bútorok és porcelán tárgyak vagy a róla készült festmények éppúgy láthatók, mint például a forradalmárok egyik gúnyrajza, amelyben szexőrült némberként ábrázolták őt.

Miután XVI. Lajost 1793. január 21-én guillotine-nal lefejezték, Marie Antoinette-et augusztus 29-én átszállították a város legszigorúbb börtönébe, a Conciergerie-be. Október 14-én a jakobinusok követelésére bíróság elé állították, s nemzetellenes összeesküvés és vérfertőzés vádjával halálra ítélték. Két nappal később a párizsiak ujjongása közepette lefejezték, majd holttestét az egyik temető meszesgödrébe dobták.

A Bourbon-restauráció idején, 1815-ben Marie Antoinette maradványait a francia királyok saint-denis-i sírboltjába vitték, és díszes sírt emeltek az emlékére. Marie Antoinette négy gyermeke közül csak lánya, Marie Therese Charlotte élte túl a francia forradalmat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár