2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történészek bírálják a Marie Antoinette-filmet

2006. október 4. 11:00

Sofia Coppola az utolsó francia királynőről készített legújabb alkotása a történeti kutatások legfrissebb eredményeivel szembeszállva továbbra is azt állítja, hogy a királynő botrányos szexuális életének nyilvános kiteregetése vezetett az 1789-es francia forradalomhoz.

A forradalom felesleges áldozatának tekintik

A királynő halálának 200. évfordulója alkalmából, 1993-ban született történeti kutatások a forradalom felesleges áldozataként értékelték újra Marie Antoinette szerepét. A korábban Oscar-díjjal jutalmazott Sofia Coppola filmje azonban eltávolodott a histórikus elbeszéléstől, amikor a szexuális szabadosságokat a forradalom előzményeként vitte színre. A királynét alapjában véve művelt, önálló és példamutató anyaként ábrázolta, akinek kicsapongásai személyiségének elnyomott részeiből vezethetők le.

A jövő hónapban várható filmpremier előtt egy brit történész élesen bírálta a Coppola-filmben rögzített képet. A Leeds-i Egyetem professzora, Simon Burrows Blackmail, scandal and revolution: London's French libellistes, 1758-92 (Zsarolás, botrány, forradalom: francia pamfletek Londonból, 1758-1792) című új könyvében közölt kutatási eredményeire hivatkozva azt állítja, Mária Terézia lányának szexuális kicsapongásai és szabados élete lényegében semmi összefüggést nem mutat a forradalom kitörésével.

A kutató mindazon bizonyítékokat felsorakoztatja, amelyek szerint a királynő mindkét nemmel folytatott kicsapongásait bemutató pamfletek csak a forradalom után kerültek nyilvánosságra, s ezért annak kitörésében semmiféle szerepük nem lehetett. A pikáns történeteket részletező pamfleteket többnyire egyébként Londonban nyomták, s az egyik szerint például Marie Antoinette sógorával, Artois grófjával is szexuális kapcsolatra lépett.

A királynő leszbikusságáról szóló történeteket De La Motte grófnő terjesztette el, aki gyakori érintkezéseiket naplójában is megörökítette. Mindezzel valójában csupán egy nyaklánc megszerzése érdekében zsarolta a királynőt - állítja a történész. A fékezhetetlen szexuális kicsapongásba feledkező királynőről utólag kreált történetek persze komolytalanok ahhoz képest, amit az 1793-as tárgyaláson vádlói ténylegesen állítottak a fogságban élő ex-királynéról, miszerint a börtönben még fiával is fajtalankodott.

A pamfletek az eddigi elképzelésekkel ellentétben sosem jutottak el a lakossághoz. Az éber királyi ügynökök még a nyomdában vagy a terjesztőknél felvásárolták, elkobozták, majd a Basteille-ban zárták el a királyné orgiáit megörökítő történetek sokszorosított változatait, így a Basteille elfoglalásáig nem is kerülhettek nyilvánosságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár