2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leégett Szöul középkori öröksége

2008. február 12. 11:00

Hétfőre virradó éjjel porig égett a dél-koreai főváros egyik fő nevezetessége, a 14. századi városfalból fennmaradt déli kapu kétszintes, pagodatetős építménye.

A köznyelvben Nam De Mun néven ismert, gyakorta Dél-Korea első számú nemzeti kincseként emlegetett déli kaput 1398-ban emelték, a városfal nyolc kapujának egyikeként, s legutóbb 2005-ben újították fel. A kőkapu fölé magasodó faépítmény egyike volt Szöul mindössze néhány történelmi építészeti emlékének, amely a japán megszállás és a koreai háború pusztításai ellenére fennmaradt.

Az éjjel fellobbant tüzet 360 tűzoltó 80 fecskendővel próbálta megfékezni, a lángok emésztette faszerkezet azonban rövidesen összeomlott. A decemberben megválasztott Li Mjong Bak államfő hétfő reggel felkereste a romjaiban heverő kaput. "Az emberek szíve meg fog hasadni" - mondta az újságíróknak adott rövid nyilatkozatában.

A nemzeti örökség kincseinek fenntartásában közreműködő dél-koreai szakértők szerint a Namdemun újjáépítése hosszadalmas és drága munka lesz. "A szakértők szerint az újjáépítés beletelhet három évbe, s akár 20 milliárd vonba (21 millió dollár) is belekerülhet" - mondta az egyik illetékes.

A rendőrség keddi bejelentése szerint a gyújtogatásért egyszer már elítélt 69 éves férfi, akit Szöul közeli lakásán vettek őrizetbe, beismerte tettét, s elmondta, hogy festékhígítót locsolt ki a kétszintes, pagodatetős faépítményét padlójára, s azt egy eldobható öngyújtóval lobbantotta lángra. Mint kiderült, a televízióban csak fehér csukjában mutatott idős férfi 2006-ban már megpróbálta felgyújtani Szöul egyik történelmi nevezetességét, a szintén több száz éves Csang Jong királyi palotát, igaz, ott csak néhány millió vonos (néhány ezer dolláros) kárt tudott okozni. 2006-ban ezért másfél évi felfüggesztett szabadságvesztésre, és 13 millió von pénzbüntetésre ítélték, s a tárgyaláson egy vesztes telekper miatti elkeseredésével indokolta tettét.

A nemzeti kulturális örökség védelmét ellátó hivatal elnöke kedden felajánlotta lemondását Ro Mu Hjon távozó államfőnek, mintegy elismerve felelősségét, amiért ilyen könnyedén meg lehetett semmisíteni az őrizetükre bízott Nam De Mun-kaput.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár