2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leégett a szentpétervári Szentháromság székesegyház

2006. augusztus 28. 11:00

Tűz ütött ki péntek este a Szentpétervár központjában álló Szentháromság székesegyházban, a a XIX. században épült műemlék kupolája beomlott - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tűz először a főkupolában ütött ki, amely Európa egyik legnagyobb, fából készült kupolája. A páratlan értékű kegytárgyak és szentképek mentésében a járókelők is segítséget nyújtottak. Az épületben 2004 óta rekonstrukció folyt, a tűz az állványzaton tört ki - közölte Andrej Alabijev, a minisztérium szóvivője.

A tűzoltók 25 tűzoltóautóval vonultak a helyszínre, és próbálták menteni a menthetőt. Problémát jelentett, hogy nem volt elég létrájuk, hogy elérjék a kupola magasságát. Vízágyúikkal az épület középső részét vették célba. A tűz a minisztérium közlése szerint nem követelt áldozatokat.

Vera Gyementjeva, a város műemlékvédelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy a fakupolákat megsemmisítő tűz megrongálta a fémszerkezeteket és a kőboltozatokat is.

A műemlékvédelmi illetékes szerint az épület megfelelő finanszírozás mellett 1,5-2 év alatt helyreállítható. A 3000 főt is befogadni képes székesegyházat 1835-ben építették Vaszilij Sztaszov orosz építésznek, a szentpétervári klasszicista stílus mesterének tervei alapján. Híres kék fakupolái évente turisták ezreit vonzották.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár