2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús áldozatokra emlékeztek Németországban

2007. november 20. 16:00

A világháborúk halottaira és a nácizmus áldozataira emlékeztek Németországban: a hagyományos gyásznapot minden évben két héttel advent első vasárnapja előtt tartják.

A német parlamentben zajlott központi rendezvényen Norbert Lammert, a Bundestag elnöke hangsúlyozta: Németországnak több mint hatvan évvel a második világháború befejezése után is emlékeznie kell a háború és az erőszak áldozatainak millióira. A gyásznap egyben figyelmeztetés is arra, hogy a múltból le kell vonni a jelenre vonatkozó tanulságokat, s azoknak megfelelően kell cselekedni - tette hozzá.

Első alkalommal emlékeztek együtt a német és az orosz hadsereg tagjai

A tanulságok kapcsán említette, hogy Németországnak részt kell vennie a különböző nemzetközi békemissziókban. Lammert szerint ez az ország nemzetközi felelőssége. Németországnak - ahol csak tud - hozzá kell járulnia a vérontás befejezéséhez, a szükséghelyzetben lévők segítéséhez, a megbékéléshez, az embereknek a terrortól és a háborútól való megvédéséhez. A Bundestag elnöke ugyanakkor megemlékezett a második világháború után elüldözött németekről, továbbá azokról a német áldozatokról is, akik az elmúlt időszakban a különböző nemzetközi békefenntartó feladatok ellátása során vesztették életüket.

A béke megszilárdításával kapcsolatos német nemzetközi felelősségvállalást hangsúlyozta Horst Köhler államfő is. Németországtól ezt várja a világ - jelentette ki egyebek között az elnök, utalva arra, hogy az áldozatokra emlékezve a népek közötti megértést kell elősegíteni.

Az emléknapon szerte az országban megkoszorúzták az áldozatok sírjait. A gyásznapot a hadisírokat gondozó német szövetség javaslatára a húszas évek legelején alapították, az I. világháború áldozataira emlékezve. A megemlékezést először 1922-ben tartották a Reichstag épületében. A nácizmus idején a megemlékezés a Hősök Emléknapja elnevezést kapta. A szövetségi köztársaságban az ötvenes évek elején tartottak először ismét gyásznapot, immár a két világháború halottaira és a náci uralom áldozataira emlékezve. Az elmúlt években az áldozatokra való emlékezés napja párhuzamosan a megbékélés, a kiengesztelődés és a béke napjává is vált.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár