2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújították a kassai Rákóczi-síremléket

2007. november 18. 13:00

Rövidesen befejeződik a kassai Szent Erzsébet Székesegyház alatti Rákóczi-sírkamra felújítása, így a Nagyságos Fejedelem és bujdosó társainak emlékhelye még idén újra látogatható lesz.

1906 októberében a bujdosók hamvait szállító különvonat előbb Budapestre érkezett, ahol a Keleti pályaudvaron nemzeti pompával fogadták a hazatérőket. II. Rákóczi Ferenc, édesanyja Zrínyi Ilona, a fejedelem fia, Rákóczi József, továbbá Bercsényi Miklós, Esterházy Antal és Sibrik Miklós koporsóját az országból összesereglett sok tízezres tömeg, a kormány, a főrendek és az egyházi főméltóságok kíséretében a Bazilikába, Thököly Imréét a Deák-téri evangélikus templomba vitték, ahol gyászmisén búcsúztak el tőlük. Este már Kassára, illetve Thökölyvel Késmárkra indult tovább a vonat.

Kassán, a kuruc városban hasonló gyászpompával fogadták a bujdosókat, akiknek hamvait a budapestinél is nagyom pompával a dóm altemplomában helyezték végső nyugalomra, Thököly koporsóját pedig Késmárkra vitték, ahol a síremléke ma is látogatható.

Később voltak idők, amikor székesegyházban, ahol a fejedelem oly sokat imádkozott, nem engedték a kőkoporsókhoz a zarándokokat, de a rövidesen újra megnyíló sírkamra a jövőben már látogatható lesz. A felújítás után már nem a 19. század végi ízlésnek megfelelően átalakított sírkamra, hanem annak korábbi, középkori hangulatot árasztó falai fogadják a látogatót.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár