2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem látogatható a kassai dóm Rákóczi-kriptája

2007. március 28. 18:00

Egy ideje csalódva távoznak a kassai Szent Erzsébet székesegyházból azok a - döntően magyarországi - látogatók, akik a dóm sírkamrájában nyugvó II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társainak nyugvóhelyét szeretnék megtekinteni, mert a sírkamra restaurálás miatt nem látogatható.

A Pozsonyban megjelenő Új Szó kassai tudósítója kedden azt írta, hogy a Rákóczi-kripta a Kassára látogató magyar turisták elsődleges célpontja: évente legalább húszezren látogatják, de akik mostanában érkeznek a városba, csalódottan kénytelenek távozni, mert előre nem tudható, hogy a kripta zárva van, és erről Kassa honlapja sem tájékoztat.

"A portál magyar nyelvű változata egyébként is tele van stilisztikai és helyesírási hibákkal, inkább taszítja, mint vonzza a turistákat. A tavalyi Rákóczi-év alkalmából készült, sok hasznos információt tartalmazó linkje például eltűnt róla, azaz a látnivalókról tájékozódni kívánók egyetlen utalást sem találnak a fejedelemre" - fogalmaz a lap.

A sírkamrában várhatóan az év végéig dolgoznak majd a restaurátorok, de a következő három hónapban folyó munkák miatt rajtuk kívül oda senki sem teheti be a lábát. A felújítási munkákat végző cég képviselője is úgy látja, hogy erről a nyilvánosságot is illene tájékoztatni, hogy "ne csak a székesegyházba érve szembesüljenek a helyzettel." Mint mondta: "A bosszúság és a csalódás sokáig megmarad a turistákban, és ez Kassa presztízsét is rombolhatja."

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár