2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cenzúrázták a beatnemzedék alapművét

2007. október 30. 17:00

"Azt hiszem, Allen Ginsberg most forog a sírjában" - mondta Lawrence Ferlinghetti költő, a City Lights kiadó tulajdonosa, aki fél évszázaddal ezelőtt publikálta az amerikai beatnemzedék műveit.

Ginsberg felolvas az Üvöltésből,
1994

Az egyik alapművet, Ginsberg Üvöltését cenzurázták a közelmúltban, ötven évvel azután, hogy egy San Franciscó-i bíróság felmentette a költőt az obszcenitás vádja alól. Ezt a döntést akkor úgy üdvözölték, mint az első mérföldkövet a cenzúra ellen és az önkifejezés szabadságáért folytatott harcban.

Az Üvöltés rádiófelvételének 50. évfordulója alkalmából az amerikai radikális WBAI rádió tervezte a háromtételes költemény teljes szövegének élő közvetítését, de kénytelen volt törölni programjából, attól tartva, hogy akkor lehúzhatja a rolót.

Az öncenzúra a liberális amerikai értelmiség köreiben nagy felháborodást keltett. A rádió művészeti igazgatója azonban közölte: nem volt más választásuk, mert a szövetségi kommunikációs bizottság nagyon magas bírságokat szab ki azokra az adókra, amelyek általa szemérmetlennek tartott műsorokat sugároznak. Az első "áldozat" 2004-ben a CBS tévécsatorna volt, amelynek 550 ezer dollárt kellett kifizetnie azért, mert az amerikai futball-döntő, a Superbowl gálaműsora közben 4 másodpercre megmutatta Janet Jackson véletlenül kivillanó meztelen fél mellét.

A kemény szabályok értelmében a WBAI-nak 325 ezer dollárt kellene fizetnie az Üvöltés minden illetlen szaváért, és ez több milliót  jelentene egy olyan rádió számára, amelynek évi költségvetése alig négymillió - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Híres értelmiségiek, köztük Ferlinghetti hiába tiltakoztak. "Semmi nem változott, ugyanolyan elnyomás alatt élünk, mint az 1950-es években. Ha Allen élne, alighanem cifrákat mondana" - mondta a 88 éves költő-kiadó. Az évfordulót mentendő, a WBAI a honlapján adta le Ginsberg poémáját, erre a médiumra ugyanis még nem érvényesek a drákói szabályok.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár