2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem rehabilitálja a templomosokat a méregdrága kiadvány

2007. október 29. 12:00

A múlt hét végén, alig 800 példányban jelent meg a korábban nagy szenzációként beharangozott könyv, amellyel a Vatikán legújabb álláspontja szerint mégsem rehabilitálhatják a templomos lovagrendet.

A bőrkötéses dokumentum-kollekcióban az egykori oklevelek csúcsminőségű másolatai szerepelnek, illetve belekerült az a régen elveszett pergamen is, amely azt bizonyítja, hogy az eredeti eljárás során V. Kelemen pápa végül felmentette a templomosokat az eretnekség vádja alól.

A Vatikáni Titkos Levéltár dokumentumainak kiadására szakosodott Scrinium Kiadó 799 darabot készíttetett a könyvből, és a következő napokban ebből egy példányt ünnepélyesen adnak majd át XVI. Benedek pápának is. A díszes kötet az "Exemplaria Praetiosa" - Értékes Másolatok nevű sorozat harmadik része; az első kötet 2000-ben jelent meg, és az első és utolsó szentéveket meghirdető pápai bullákat tartalmazta.

Az új könyvben az egykori pápai meghallgatás teljes anyaga szerepel, és bár a nagyobb könyvtárak, gyűjtők és a rend mai jogutódja több példányt előre is lefoglaltak, körülbelül 300 példányt meg is lehet majd vásárolni - jelentette be a kiadó. A kiadó vezetője az olasz törvényekre hivatkozva nem volt hajlandó pontosan megjelölni az elővételben vásárlók személyét, ám elmondása szerint több nemzetközileg ismert kutató is kap a speciális kiadványból.

A könyv múlt heti bemutatóján a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa, Sergio Pagano püspök azonban rögtön megpróbálta lehűteni a kedélyeket: szerinte ugyanis egyáltalán nem lesz szó rehabilitációról, sőt az iratok sem számítanak annyira szenzációsnak, mint azt sokan látni szeretnék. Azokat ugyanis a levéltár már 1912-ben katalogizálta, és Barbara Frale azokat újra felfedezve csak kiegészítette Konrad Schottmüller 1887-ben megjelent munkáját.

A dokumentum gyűjtemény fő értéke így a kritikai szövegkiadásban rejlik, amely Pagano szerint arra világít rá, hogy a pápának esze ágában sem volt megszüntetni a rendet, csupán felfüggesztette azt. V. Kelemen ezzel azt is bebizonyította, hogy Szép Fülöp eljárása csupán a rend javaiért folytatott koncepciós per, és a vádak közül egy sem igaz. A francia uralkodó befolyása azonban erősebbnek bizonyult: hónapokig tartó diplomáciai nyomás után a pápának meg kellett hajolnia a vádak előtt, és engedélyezte a vezetők meghurcolását és kivégzését, illetve a rend feloszlatását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár