2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Normann megszálló volt az angol történelem leggazdagabb embere

2007. október 10. 17:00

Roman Abramovics is eltörpül egy alig ismert normann bevándorló mellett, aki a szigetország valaha létezett legnagyobb vagyonát gyűjtötte össze.

Alan Rufus (Vörös Alan) halálakor mai pénzre átszámítva körülbelül 81 milliárd fontot hagyott hátra, és övé volt az ország jelentős része - derül ki a The Richest of the Rich (A gazdagok leggazdagabbja) című, hamarosan megjelenő könyvből, amelyben a brit történelem 250 leggazdagabb személyét gyűjtötték össze.

A listáról kizárták az uralkodókat, így az első tízbe egy katona, egy diplomata, egy földtulajdonos, egy admirális és egy tábornok is bekerült. A 20. század leggazdagabb emberei érdekes módon a 20. hely mögé szorultak: Mittal, a híres acélmágnás 19 milliárd fontos vagyona csak ennyire volt elegendő, Roman Abramovics pedig csupán az 59. helyig jutott.

A Hódító Vilmos unokaöccseként ismert Alant William de Warenne követi, majd Robert of Mortain és Henry of Grossmont következnek. Rufus vagyonának része volt 250 ezer hektáros földbirtoka Yorkshire, Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire, Northamptonshire és London területén; ez utóbbit azért kapta Vilmostól, mert segített az északi szász felkelés leverésében. Nem jelentett hát problémát számára, hogy Yorkshire északi részén felépíttesse magának a Richmond kastélyt.

A könyv szerzői, Philip Beresford és Bill Rubinstein becslései szerint Vörös Alan bevételei az akkori angol államkincstár hét százalékára rúgtak. Ennek alapján viszonyítással sikerült megbecsülni vagyonának mai értékét, amely így nagyjából Bill Gates gazdagságának háromszorosára, míg Abramovicsénak nyolcszorosára tehető. A ma is élő britek közül Gerald Grosvenor, Westminster hercege szerepel a listán: 7 milliárd fontos vagyona a 70. helyre volt elég, és a könyv szerint földbirtokai nagyságával ő áll a legközelebb Vörös Alan területszerző éhségéhez.

A könyv szerzői szerint érdekesség, hogy a 250 névből 29 embert végeztek ki vagy halt erőszakos halált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár