2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Német bombák veszélyeztetik a londoni olimpiát

2007. szeptember 27. 15:00

A 2012-es londoni olimpia előkészületeit fel nem robbant német bombák késleltethetik. Az építők jelenleg időt és pénzt nem kímélve kutatják át a területet robbanószereket keresve.

A londoni Imperial War Museum (Hadtörténeti Múzeum) adatai szerint az 1940-41-es londoni csata (Blitz) során 19 ezer tonna bombát dobtak a brit fővárosra, amelynek kb. 10%-a nem robbant fel, és a mai napig a város körül található. "A bombákat a kikötőkre akarták dobni, de közülük sok nem ért célba, és itt fekszik mindenütt" - mondja Richard Pawlyn, a Landmark Information Group igazgatója, aki adatbázist hozott létre a bombák felkutatásának segítésére.

A bombák megtalálása azonban egyre sürgetőbbé válik, mivel London hatalmas építkezések előtt áll: az East End az olimpiára készül. A területet már megtisztították az üresen álló üzemektől és raktáraktól, amelyek egykor a Temze parti dokkokhoz kapcsolódtak. A hatóságok a jövő nyárra meg akarják tisztítani, és építkezésre alkalmassá akarják tenni a terepet. Júliusban a munkások megkezdték a mintegy 1,4 millió tonna, arzénnal, dízelolajjal és ammóniával szennyezett föld elhordását. A terület háromnegyedét már átvizsgálták, és 2000 földmintát vettek. A gránátokon kívül légvédelmi állások és háborús sisakok maradványai is előkerültek.

Egyes adatok szerint 5057 fel nem robbant bomba van London területén, a legtöbb az East Enden, ahol korábban sok hajóépítő és katonai létesítmény állt. A bombák mellett rengeteg gránát és ágyúgolyó is rejtőzik a földben. Az elmúlt három évben mintegy 8500 kisebb robbanószerkezetet találtak az Egyesült Királyság területén. Az érintetlenül hagyott bombák többnyire elromlanak, és idővel használhatatlanná válnak.

Az Olimpiai Fejlesztési Hatóság (Olympic Development Authority - ODA) eddig egy gránátot talált, de nagyon komolyan veszi a fel nem robbant bombák jelentette kockázatot, és terveket dolgoztak ki a veszély elhárítására. A Zetica nevű, angol székhelyű vállalat elektromágneses berendezéssel vizsgálja át az egész területet, robbanóanyagot tartalmazó fémet keresve, és szondákat süllyeszt a földbe, hogy a mélyen fekvő bombákat is megtalálja.

A tisztítási projekt az Egyesült Királyság legnagyobb kihívást jelentő munkája. "Néhány bomba helyét már ismerjük, de a terület nagyságát és funkcióját tekintve nagyon valószínű, hogy több bomba is rejlik a föld alatt. Hatalmas munka lesz" - állítják a szakértők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár