2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Terepruhák a lövészárkoktól a divat világáig

2007. szeptember 27. 17:00

Szokatlan divatkiállítás nyílt Londonba, az Imperial War Museumban - a terepszínű öltözék diadalútját mutatják be az I. világháborútól a mai divatdiktátorok kollekciójáig.

A tárlat a helyszínből adódóan nem csupán ruhákat vonultat fel, hanem bemutatja például a terepszínű mintázathoz kapcsolódó hadi trükköket, híres cselszövéseket is. A terepszínű mintás anyag, avagy a camouflage az 1910-es években kezdte meg küldetését, majd a vietnami háború szimbóluma lett.

Azóta a divattervezők a legmerészebb öltözékekhez használják fel a keki, a barna és a zöld szín sajátos kombinációját. A kiállítás november 18-ig látható, olvasható a londoni Imperial War Museum honlapján.

A tengerészek egyébként sem maradnak ki a londoni nagy őszi divatshowból. A National Maritime Museumban (Nemzeti Tengerészeti Múzeum) december 2-ig a látogatók megismerkedhetnek a kék-fehér matrózöltözék történetével. Bemutatják azt az öltönyt, amelyet Viktória királynő készíttetett Albert hercegnek egy 1845-ös jachtutazásra. A bemutató kitér arra is, hogy milyen hírességek, zenészek, művészek viseltek matrózruhát.

A női divat aranykora: Párizs és London 1947-1957 címmel szombaton nyílt nagy tárlat a Victoria and Albert Museumban. A kiállítás a 40-es - 50-es évekbe repíti vissza a látogatókat. Christian Dior 1947-es kollekciója új stílust mutatott, a nőiességet szimbolizálta, emellett a luxust, a jólétet és a gazdagságot sugallta a háború utáni években. Balenciaga, Norman Hartnell, Balmain, Givenchy és Dior estélyi ruhái és extravagáns kreációi láthatók a tárlaton január 6-ig - olvasható a www.vam.ac.uk című portálon.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár