2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt az igazi Indiana Jones

2007. szeptember 17. 18:00

Nyolcvan éves korában elhunyt Douglas Eugene "Gene" Savoy, amerikai régész és kalandor, akit az amerikai sajtó az "igazi Indiana Jones" címmel tisztelt meg.

Savoy Bellinghamben született, és a második világháborúban a haditengerészet tüzére volt. Később egy portlandi újságnál lett előbb újságíró, majd a lap tulajdonosa. 1971-ben költözött Renóba, és ott alapította meg Andean Explorers Foundation & Ocean Sailing Club nevű alapítványát, amely később nonprofit szervezetként finanszírozta útjait. A városban 1996 óta az ő tiszteletére rendezik meg minden októberben a Gene Savoy napot.

Felfedezései között volt a múlt század hatvanas éveiben az inkák utolsó menedéke, Vilcabamba felhővárosa. A következő évtizedekben Dél-Amerikában a történelem előtti andesi népek lakóhelyeit kutatta, felfedezte a chachapoya nép negyven települését, köztük Gran Pajatent, Gran Vilayát és Gran Saposoát. Munkáját számos kitüntetéssel ismerte el a perui kormány. Számos megpróbáltatáson ment keresztül: sokáig szenvedett hepatitisztől, kígyók harapták meg és felfedezőútjain sokszor a helyi milíciák elől is menekülnie kellett.

1977 és 1982 között az óceánon azokat a lehetséges kereskedelmi utakat kereste, amelyek szerinte összekötötték az inkákat és aztékokat más népekkel. 18 méteresszkúnerével többet végig is hajózott. Több tucat könyvet írt, ezekben kezdeti felfedezéseitől tengeri utazásaiig minden élményét megörökítette. A kalandor másik szenvedélye a vallás volt, új teológiát hozott létre és megalapította Jézus Krisztus nemzetközi Közössége néven a második adventista egyházat. Tanításai között az is szerepelt, hogy Jézus másodszor is megérkezett a Földre.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár